
Skissbild som visar planerade ishallar vid riksväg 50.
Information om Idrottscenter
2023-03-14
Arbetet med detaljplanen för området vid riksväg 50 pågår och ishallarna är fortsatt högt prioriterade.
Vid sammanträdet 13 mars antog kommunfullmäktige detaljplanen för Varamon 1:68 med flera. Protokollet ska nu justeras och sedan vinner beslutet laga kraft 3 veckor efter justeringen. Detta förutsatt att detaljplanen inte överklagas.
Parallellt med detta genomförs en upphandling av entreprenör för byggnationen. 31 januari till 5 april kan anbud lämnas.
Om du inte hittar det du söker på denna sida är du välkommen att höra av dig till kommunen:
E-post: motala.kommun@motala.se
Arbetet med att utreda förutsättningarna för ett idrottscenter innebär en mycket stor bredd av frågor. Allt från medborgare och föreningars behov till ekonomiska frågor, miljöaspekter och samordningsvinster.
Ett framtida idrottscenter kräver hållbarhet och kloka miljövänliga, energisnåla material och lösningar. Sedan tidigare finns mycket erfarenhet och kunskap, både inom kommunens verksamheter och hos föreningarna. Denna är viktig att ta tillvara.
Varefter projektet kommer djupare in i dessa detaljfrågor behövs spetskompetens. Kommunen kan därför behöva stärka kompetensen genom att anlita konsulter för att exempelvis projektleda delar av arbetet. Att tillgodose dessa behov har hög prioritet för att processen ska kunna hålla tidplanen och för att projektet ska kunna drivas effektivt.
Aktuellt området vid riksväg 50 där förutsättningarna för ett idrottscenter utreds.
Projektledning och samverkan
Projektet leds via kommunens projektledningsenhet i en projektgrupp med bred kompetens. En viktigt del i arbetet är kontinuerlig samverkan med berörda föreningar.
Projektgruppen arbetar hela tiden arbetat för att ha en öppen process och kontinuerlig dialog med berörda parter. Genom olika samverkansformer hålls berörda parter kontinuerligt informerade om var i processen projektet befinner sig. Kommunen har även kontakt med exempelvis andra kommuner med erfarenhet av liknande byggnationer.
De anläggningar som idag finns och används vid sport- och simhall samt isstadion har en hög ålder och är slitna när det gäller den tekniska statusen. Området där de idag ligger har även begränsningar när det gäller infrastrukturen.
Detta tillsammans med resultatet från den behovsanalys som tidigare genomförts har gjort att man nu tittar på andra möjliga lösningar.
I analysen konstateras att idrotten inte är vare sig jämställd eller jämlik. Samtidigt försämras folkhälsan.
Idrott och föreningsliv är viktiga byggstenar i människans välmående. Eftersom idrottens villkor påverkas av olika faktorer krävs ett helhetsperspektiv när dessa frågor hanteras.
På sammanträdet 20 oktober 2020 beslutade kommunstyrelsen att ta beslut om förstudie och planuppdrag för ett nytt idrottscenter.
För att möjliggöra byggnationen av ett idrottscenter behövs en ny detaljplan tas fram. Detaljplanen utreder vilka förutsättningar som finns inom området och föreslår vad marken får användas till.
Detaljplaneprocessen kan upplevas lång och omständlig, men det är för att kommunen enligt plan- och bygglagen måste ta in alla synpunkter och överväga alla aspekter. När detaljplanen har vunnit laga kraft kan byggnationen påbörjas.
Läs mer detaljplanen för idrottscenter:
Läs mer om hur ett detaljplanearbete går till:
Ishallar är prioriterade
Ishallarna är den delen av idrottscenter som initialt är politiskt prioriterade.
För att skynda på processen för att bygga nya ishallar gav kommunstyrelsen samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att påbörja ny detaljplan söder om Månvägen i området vid riksväg 50.
Aktuellt område för detaljplanering
Det aktuella området är cirka 10 hektar stort och ägs av kommunen.
Planförslaget möjliggör ett idrottsområde som kan växa fram över tid och möta olika behov. Fullt utbyggt kan förslaget innebära byggnation av en ishall bestående av två stycken sammanbyggda hallar, samt två 11-manna planer och en 7-mannaplan med tillhörande komplementbyggnader för fotbollsverksamhet.
Syftet med detaljplanen är även att bidra till att förbättra framkomligheten i området. Detta genom en översyn av vägnätet utmed Bispgatan, Månvägen och Badstrandsvägen.
Utredningar
Gällande översiktsplan och planprogram för Badstrandsvägen är ett par av de styrdokument som ligger till grund för arbetet.
I detaljplanearbetet ingår en mängd utredningar. Flera av dem är igång och behöver färdigställas innan samrådstiden, andra genomförs löpande under projektet och vissa genomförs efter samrådet.
Exempel på utredningar som ingår i detaljplanearbetet:
- Dagvatten- och skyfallsutredning
- Trafikutredning (flöden, buller, parkering, kollektivtrafik, gång- och cykelstråk)
- Riskanalys (farligt gods på riksväg 50, planerade verksamheter med mera)
- Geoteknik (egenskaper hos mark, jord och berg i området)
- Arkeologisk undersökning
- Naturvärdesinventering
- Projektering av gator och VA
- Dispositionsförslag (Illustration över volym, ytanspråk och gestaltning av området)