Valideringscentrum
Vad betyder validering?
Validering innebär att synliggöra, identifiera, erkänna och dokumentera din verkliga kompetens. Det kan handla om den kompetens och erfarenhet som du har skaffat dig genom:
- arbete eller praktik i Sverige eller utomlands
- fortbildning på tidigare eller nuvarande arbetsplats
- självstudier
- samhälls- och fritidsengagemang
- olika utbildningar eller kurser med betyg eller intyg
Varför ska jag validera mina kunskaper?
Genom att validera det som du redan faktiskt har kunskaper om kan det vara lättare för dig att få ett jobb. Inom vissa yrken krävs det yrkesbevis för att kunna bli fullbetald. Din studietid kan också bli kortare om du validerar.
Filmen Vad är validering? beskriver vad validering är och hur det går till:
En validering kan läggas upp på lite olika sätt, men oftast ser arbetsgången ut ungefär så här:
Träff med en studie- och yrkesvägledare
Du möter en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun som berättar hur en validering går till.
Kartläggning av kompetens
Du fyller i ett kartläggningsmaterial och gör en självskattning av de erfarenheter du tycker är viktiga att få dokumenterade. Du skriver ett detaljerat dokument om dina erfarenheter inom det område som du vill validera. Du samlar in arbetsintyg, tjänstgöringsintyg och betyg/intyg från utbildningar och kurser som du tycker är aktuella för validering.
En första bedömning
Efter kartläggningen görs en första bedömning och du får råd om hur du kan gå vidare. Beslutet om du vill gå vidare eller inte tar du själv. Utförare av validering ställer krav på hur mycket grundkompetens du ska ha för att de ska kunna genomföra en validering. Det är olika inom olika yrken vilka krav som ställs.
Kontakt med valideringsutförare
Valideringscentrum kontaktar en lärare eller handledare hos en utbildningsanordnare eller ett företag. Där görs en djupintervju och en bedömning av om du kan gå vidare till en validering. Om du kan det gör ni en handlingsplan gemensamt där ni planerar din validering.
Vid en validering är det du själv som måste visa dina kunskaper och en validering kan bestå av både teoretiska och praktiska moment. Valideringen kan äga rum i en utbildningsmiljö och/eller på en arbetsplats. det beror på vad du ska validera.
Papper på din kompetens
När valideringen är avslutad får du ett skriftligt dokument på dina kunskaper. Dokumentationen kan se ut på olika sätt. Det kan vara ett intyg, betyg, certifikat eller kompetensbevis. Du kan också få förslag på vilka studier du kan fortsätta med.
Efter valideringen
Om du efter en validering behöver komplettera dina kunskaper kan du få hjälp med planeringen. Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare så kan ni tillsammans planera nästa steg.
Alla som är folkbokförda i Motala kommun och har fyllt 20 år kan ansöka om att validera. Du behöver även ha erfarenhet från ett specifikt yrke.
När du ska komma på det första mötet är det bra att ha funderat lite och ha med sig svaren på följande frågor:
- Var jobbar du?
- Vad har du för utbildning sedan tidigare?
- Hur länge har du arbetat inom yrket?
- Vad har du haft för arbetsuppgifter? Skriv gärna ner dem i punktform.
Du kan även titta igenom följande material:
Formulär för kompetenskartläggning inför validering (PDF, 239 kB)
Skapa ett konto
Det underlättar om du har skapat ett konto på vuxenutbildningens portal.
Vi erbjuder validering inom nedanstående yrken:
- Barnskötare
- Kock
- Undersköterska
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se