Möt våra lärare på Platengymnasiet

Är du nyfiken på de lärare som arbetar på Platengymnasiet? Här berättar några av dem om sina tankar och erfarenheter.

Henrik – ”Årets UF-lärare” 2019 i Sverige

Henrik Samuelsson:

Min målsättning som UF lärare är att skapa intresserade, drivna och engagerade människor som tar ansvar för samhället.  Till det yttre är UF-företagande ett koncept som handlar om företagande och företagsamhet, men UF-företagande handlar om så mycket mer än att driva företag.

Det är en metod som enligt mig utvecklar elevernas språkliga och kommunikativa förmåga, men också sociala, medborgerliga och kreativa kompetenser. Denna kompetens efterfrågas av såväl arbetsgivare som av samhället i stort.

Det som inspirera och utmanar mig som lärare är att få vara delaktig i våra elevers utbildning, samt se deras personliga utveckling med tilltron till sin egna förmåga och drivkraft att våga.

På Platengymnasiet har alla elever möjlighet att driva ett UF-företag, där elever och näringsliv också träffas på lokala mässor och tävlingar.

Arne vill ge eleverna verktyg för att lösa problem

Arne Hedlund
Arne Hedlund. Fotograf: Karin Linderyd

Arne Hedlund:

Jag undervisar i matematik och fysik här på Platengymnasiet. Som väldigt teknikintresserad tycker jag om kombinationen matematik-fysik, som innehåller både teori och praktik.

Roligast är när eleverna själva löser olika uppgifter med hjälp av de verktyg vi lärt oss om på lektionerna. Att laborera med utrustning och se hur olika saker fungerar är stimulerande. Gillar du också det kan teknikprogrammet säkert vara något för dig!

På skolan har vi en väldigt bra stämning och fina elever, tycker jag.

Lina anser att historia är en del av den personliga identiteten

Lina Hallberg
Lina Hallberg. Fotograf: Karin Linderyd

Lina Hallberg:

Jag undervisar i engelska och historia, två ämnen som ligger mig varmt om hjärtat. Att jobba som lärare på Platengymnasiet innebär många fördelar; trevliga elever och kollegor men skolan erbjuder också en bra arbetsmiljö med fina salar och ett fantastiskt mediatek.

Undervisningen i engelska är uppdelad i tre steg: 5, 6 och 7. De två första stegen ingår som gymnasiegemensamma ämnen på ekonomiprogrammet.

På engelsklektionerna använder vi engelska som arbetsspråk. Vi diskuterar aktuella händelser och existentiella frågor, läser artiklar, romaner och noveller och skriver olika typer av texter. Viktigt är också att uppgifterna är kopplade till den studieinriktning som eleven valt.

I ämnet historia tittar vi tillbaka på flera tusen år av utveckling och framsteg, historiska skeenden, händelser, viktiga begrepp och personer och försöker koppla allt detta till den värld vi lever i idag. Historia är något som eleverna stöter på varje dag, dels genom media (filmer, serier o.s.v.) men också genom de val de gör. Varför bor jag där jag bor? Varför väljer jag att studera på ekonomiprogrammet? Varför har jag de kompisar jag har? Vad har de för bakgrund? Historia är därför en stor del av din identitet.

Martin vill vara omvärldslots

Martin Lohm
Martin Lohm. Fotograf: Anders Rörby

Martin Lohm:

Jag brinner för samhällskunskap, det är ett ämne som man kan få in allt i. Både vad som händer internationellt, regionalt och lokalt.

Mitt stora intresse för omvärlden gör att jag håller mig uppdaterad genom medier, släktingar och kompisar på olika positioner.

Sådant jag har läst och hört försöker jag kombinera med egna erfarenheter som resor och hur det är att vara trebarnsfar, till exempel. Det gör undervisningen mer levande.

Som bäst är det när det blir en dialog med eleverna, när de testar sina åsikter och blir så intresserade att lusten att lära överväger tvånget. Jag försöker förmedla att man måste kunna se saker ur olika perspektiv. Skolan är en av de viktigaste mötesplatserna för människor med olika bakgrund. Som samhällskunskapslärare försöker jag vara en omvärldslots för eleverna.

Lise vill lösa problem tillsammans med eleverna

Lise Roos
Lise Roos. Fotograf: Anders Rörby

Lise Roos:

Jag undervisar i fotografisk bild, rörlig bild och grafisk kommunikation. Allt är jätteroligt på sitt sätt. Men allra roligast är kanske det som eleverna uppskattar mest. Rörlig bild, där vi gör kortfilmer, är populärt.

Jag tycker om medieämnen. Det är ett spännande, stort och brett område. Man måste lära nytt hela tiden. Det kommer så mycket ny teknik. Problem som dyker upp löser vi ofta tillsammans, eleverna är delaktiga i processen.

Mina elever är underbara, livfulla och glada. Jag tycker om den här åldern, det är roligt att få vara med under tiden de blir vuxna. Att de sedan är både estetiskt lagda och motiverade gör det ännu roligare. Eleverna satsar lika hårt på medieämnen som på mer teoretiska ämnen.

Alla är beroende av att kunna uttrycka sig på olika sätt, även om de inte ska arbeta inom medieområdet. Det hoppas jag att eleverna får med sig härifrån.

Daniel är nyfiken

Daniel Gottfridsson
Daniel Gottfridsson. Fotograf: Anders Rörby

Daniel Gottfridsson:

Jag är från Motala och har själv gått Natur på Platengymnasiet.
Efter lärarutbildningen jobbade jag tio år i Göteborg innan jag kom hit 2006 för att undervisa i matte och fysik.

Det är en väldigt trevlig stämning här. Eleverna är motiverade och vill lära sig saker. De allra flesta som valt det här programmet har ju stort intresse för naturämnen.

Som allra bäst trivs jag när eleverna kopplar det vi gör på lektionerna till fenomen i vardagslivet och förstår hur de fungerar. Eleverna ställer ofta bra följdfrågor som gör mig nyfiken på att ta reda på mer. Nyfikenheten är fortfarande en stor drivkraft för mig.

Linda gillar kemi, biologi och ungdomar

Linda Jonsson
Linda Jonsson. Fotograf: Anders Rörby

Linda Jonsson:

Det är roligt att få jobba med ungdomar. Dessutom vet man aldrig säkert hur en arbetsdag ska bli, det är lite av charmen. Jag tycker väldigt mycket om mina ämnen, kemi och biologi. Det är nog ett måste för att man ska trivas så bra som jag gör.

Jag har jobbat på Platengymnasiet i elva år och tycker fortfarande att det är roligt att gå till jobbet, mycket för att eleverna är så trevliga. Det är en utmaning att få elever intresserade av mina ämnen och jag blir motiverad om någon säger att de inte gillar dem.

Jag gick aldrig på gymnasiet utan läste in Natur på Komvux innan jag började lärarutbildningen. Kanske är det därför som jag ser en utmaning i elever som inte gillar kemi och biologi.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej