Agnes läser samhällsvetenskapliga programmet med samhällsinriktning

Agnes läser samhällsvetenskapliga programmet med samhällsinriktning. Fotograf: Karin Linderyd

Samhällsprogrammet med samhällsinriktning

Agnes berättar om utbildningen på samhällsprogrammet med samhällsinriktning.

Agnes berättar:

Det jag tänkte när jag skulle välja program till gymnasiet var att välja det jag tycker är kul och intressant framför allt. Jag tycker det är roligt med historia och samhällskunskap och just därför passade samhäll bra för mig. Men jag tänkte även i ett framtidsperspektiv att samhäll är en bred linje som är bra att ha gått när man vill läsa vidare.

Det som är speciellt med samhäll och samhällsinriktningen är att man får en bred bild av hur samhället fungerar. Vi inriktar oss mycket på att analysera konflikter och förstå saker i världen från olika synvinklar. Vi jobbar även mycket med politikens roll i samhället.

Den stora skillnaden mellan att gå på gymnasiet jämfört med högstadiet skulle jag säga är, ansvaret. Det märks att läraren inte säger till på samma sätt att denna läxa har du eller det här ska du läsa hemma, utan det ska man ta ansvar för själv. Men det är absolut inget negativt utan nästan tvärtom, det är skönt att kunna ta eget ansvar. Även att man är mer inriktad på vad man själv vill läsa, vilket är väldigt roligt.

Det bästa med Platen är att det är en bra skola, med bra stämning och den ligger nära. Men även att vi har mycket roliga aktiviteter så som Draget.

I framtiden så vill jag bli personalvetare vilket går ut på att man jobbar med att anställa och ta hand om personal. Därför är det bra att jag just går samhäll för det ger mig en bra och bred grund för mina fortsatta studier till att bli personalvetare.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej