Dino och Nirvana läser på samhällsvetenskapsprogrammet med medieinriktning

Dino och Nirvana läser på samhällsprogrammet med medieinriktning. Fotograf: Karin Linderyd

Samhällsprogrammet med medieinriktning

Dino berättar om utbildningen på samhällsprogrammet med medieinriktning.

Dino berättar:

När jag skulle välja program och gymnasium så tänkte jag att även fast jag inte ska plugga vidare så kan det vara skönt att ha ett studieförberedande program ifall jag skulle ångra mig med det valet. Sedan när jag skulle välja ett studieförberedande program så var det ganska lätt. Eftersom jag gillar att prata, ha egna åsikter och gillar samhället så var samhällsprogrammet mitt val.

På mitt program får du kort sagt läsa mycket om hur man ska prata, argumentera och diskutera (filosofi/samhäll) men också hur det du säger kan tolkas utav personer, exempelvis hur en person som inte förstår mycket tolkar dina argument. Man får lära sig olika sätt som hjärnan kan tolka argument, diskussioner, försvar och anfall (psykologi).

Jag har valt media som inriktning eftersom jag tycker det är intressant hur man kan få en simpel bild att få fram flera slags känslor hos personer men också hur exempelvis propaganda fungerar på olika sätt I reklam, tidningar och tv.

Den största skillnaden jag märker mellan högstadiet och gymnasiet är att man får ta mycket ansvar själv. Det är inte så att lärarna bara skiter I dig om du har det svårt utan mer att de litar på att du gör läxorna de ger ut, även fast de inte alltid kollar upp dem. Sedan finns det ju andra skillnader som exempelvis att man är mer inriktad på vissa ämnen beroende på vad du valt för program. Exempelvis här på samhäll/media så är man mer fokuserad på samhället men också på hur man använder kamera, Photoshop och andra roliga program.

Det bästa med Platengymnasiet är enligt mig hur välkommen man är som elev dit. Redan första dagen kändes det som att jag hamnat på rätt plats och alla var schyssta mot varandra. Men sedan tycker jag om hur mycket eleverna kan påverka med hjälp utav elevskyddsombuden och Elevkåren. Båda dessa föreningar har bra kontakt med cafeterian, rektorerna och lärarna, så det är lätt att få något igenom när det gäller beslut.

I framtiden så vill jag jobba som soldat inom armén. Jag satsar på fallskärmsjägare, så jag har en tuff väg framför mig, men jag tror att med hjälp utav det jag lär mig på samhällslinjen så kommer jag att ha en bättre syn på hur samhället funkar vilket jag tror är en bra sak att ha som soldat.

Nirvana berättar:

När jag skulle välja program tänkte jag först och främst på min framtid och vad jag vill bli. Sen tänkte jag vad som skulle kunna vara roligt att studera i tre år. Det speciella med mitt program är att man lär sig mycket om hur samhället fungerar och vad det är uppbyggt av. Jag har valt media som inriktning och där lär man sig om mediernas roll i samhället och hur man använder sig av medieteknik.

Den största skillnaden mellan gymnasiet och högstadiet är ansvaret. Är man till exempel borta så ska man ta reda på vad man har missat från lektionerna. Man ska också såklart själv ta ansvar att lämna in uppgifter i tid. Angående om det är mycket plugg, så beror det på från person till person.

Det absolut bästa med Platengymnasiet är lärarna. De vill att alla elever ska lyckas med sina studier, och bli nöjda med sina betyg. Sen så är maten bra. Mattanterna lagar fler maträtter så att det alltid finns något som man tycker är gott. Skolmiljön är också bra på Platengymnasiet. Det är rent i korridorerna och i salarna och det viktigaste av allt så är luften ren.

Jag har inte riktigt bestämt mig än vad jag vill göra i framtiden, men jag har en liten bild av att bli kriminolog. Det är ju också därför jag valde samhäll – det är ett brett program.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej