Vilma går på naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning

Vilma går på naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning. Fotograf: Karin Linderyd

Naturprogrammet med naturinriktning

Vilma berättar om utbildningen på naturprogrammet med naturinriktning.

Vilma berättar:

Jag har alltid haft lätt för matte och NO-ämnena och hade ingen aning om vad jag ville bli i framtiden så för mig var det naturligt att välja mellan natur och teknik. Det som fick mig att väja just naturprogrammet var att jag ville läsa båda biologikurserna. Nu är jag supernöjd över mitt val och även att jag valde inriktningen natur till tvåan.

Naturprogrammet med naturinriktning är det enda programmet där man får läsa matte 1-4, fysik 1-2, kemi 1-2 och biologi 1-2. Det kanske känns som att man måste plugga ihjäl sig om man ska klara av alla kurser men om man lyssnar och hänger med på lektionerna blir det mindre plugg hemma. Om man ser till att prioritera vissa saker före andra kommer det göra plugget enklare.

För mig var den största skillnaden från högstadiet matten; räknetempot var mycket högre och det var första gången jag fick ta hem boken för att göra klart hemma. Men redan efter några veckor var jag inne i tempot. En annan skillnad är att man har kursprov, ett prov som berör de flesta delar man jobbat med i kursen.

Det finns tre saker som jag tycker är extra bra med Platen:

  1. Lärarna på Platen är alltid hjälpsamma och väldigt duktiga på ämnet de lär ut.
  2. Räknestugan. Dit kan man gå om man behöver hjälp med någon uppgift eller vill fråga om någonting som berör främst matte och fysik.
  3. Matsalen och maten. Det finns alltid minst tre olika rätter att välja mellan. Sedan är maten även god och bra.

Vad jag vill göra i framtiden skiftar mycket. Ibland vill jag bli marinbiolog, annars vill jag bli läkare eller lärare. Det jag vet är att jag vill plugga vidare men till vad har jag ingen aning om ännu. Jag kommer nog hinna ändra mig ett par gånger innan jag bestämt mig helt.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej