Miranda läser naturvetenskapsprogrammet med inriktning

Miranda läser naturvetenskapsprogrammet med inriktning "NASA". Fotograf: Karin Linderyd

Naturprogrammet med inriktning NASA (natur- och samhällsvetenskap)

Miranda berättar om utbildningen på Naturprogrammet med inriktning natur- och samhällsvetenskap.

Miranda berättar:

När jag skulle välja program till gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville bli, men jag visste vilka ämnen jag var bra på och tyckte om, som matte. De högskoleförberedande programmen är bra på så sätt att man inte behöver bestämma sig på en gång vad man vill hålla på med, efter studenten kan man utbilda sig till allt möjligt man har behörighet till. Jag velade ett tag mellan teknik och natur, men bestämde mig för natur eftersom varken design- eller IT-inriktningarna på teknik riktigt passade mig.

Speciellt för natur är att man har behörighet till i princip allt efter studenten, beroende på inriktning och tillval. Jag har valt att gå NASA eftersom jag insett att fysik och kemi inte riktigt är min grej, och jag kommer inte heller vilja jobba med något i de kretsarna senare i livet. NASA är ett bra alternativ om man som jag gillar många olika ämnen, som matte, samhällskunskap och biologi, vilka i de flesta andra program inte går att kombinera på samma sätt.

På högstadiet har man ungefär 17 ämnen, medan man i gymnasiet har ungefär 7. Man får å ena sidan färre ämnen att koncentrera sig på, å andra sidan större ansvar att hänga med, plugga och repetera på egen hand. Kraven är helt enkelt mycket högre, och pluggar man inte eller struntar i lektioner går det ut över en själv. Till skillnad från i högstadiet får man betyg efter varje kurs (de flesta kurser är ett läsår), och de kan inte förändras när kursen är slut. De betyg man får i ettan och tvåan kommer alltså också att räknas med när man senare söker till universitet.

Jag tror att det bästa med Platengymnasiet är lärarna. Jag har nästan bara superbra lärare, och det underlättar väldigt mycket. Det är också roligt med de olika aktiviteterna vi har på skolan, som Draget exempelvis. Dessutom fixar elevkåren något evenemang ibland, det är kul.

Jag har länge funderat på att bli psykolog, men vet inte om jag kommer vilja gå fem år till i skolan efter gymnasiet. Kanske utbildar jag mig till något annat åt det hållet, som kurator eller terapeut, eller så blir det något helt annat. En dröm sedan jag var liten är att bli konditor och ha ett eget litet café, så vi får se vilka möjligheterna blir i framtiden.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej