Agnes läser ekonomiprogrammet med inriktning juridik

Agnes läser ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Fotograf: Karin Linderyd

Ekonomiprogrammet med juridikinriktning

Agnes berättar om utbildningen på ekonomiprogrammet med juridikinriktning.

Agnes berättar:

När jag sökte gymnasium var min första tanke att ta en bred linje med många valmöjligheter. Därför blev det naturligt att jag tittade på linjer som natur och ekonomi, men det som fick mig välja just ekonomi med en juridikinriktning var mitt intresse för lag och även ekonomi i samhället. Jag hade fortfarande ingen aning om vad jag ville bli, det har jag inte än idag. Därför känner jag mig trygg med mitt program då de kurser jag läser intresserar mig och jag vet att jag har många valmöjligheter att studera vidare till det mesta i framtiden.

Det är lätt att bli skoltrött, men det hjälper att välja ett program där man vet att det finns en bra framtid. Det som avgjorde mitt val var att man får mycket erfarenhet av företagande då man skapar ett eget företag (UF). Juridikinriktningen har jag länge vetat att jag är intresserad av så det blev ett självklart val. Det jag får läsa mer om i min inriktning är att analysera olika brott och lära mig mer om svenska lagar och vårt rättssystem. Jag kommer även att läsa filosofi som verkar intressant.

För mig är den största skillnaden mellan gymnasiet och högstadiet att det är mycket mer upp till en själv nu. Såklart säger lärarna till om man inte lämnar in något eller behöver förbättra sig, men det är du själv som bestämmer hur mycket tid du vill lägga ner. Det är även väldigt nytt hela tiden, man lär sig mycket nytt istället för att repetera sådant man redan läst om innan så som det ofta var på högstadiet. Även tempot på hur mycket du förväntas göra är betydligt högre. Det finns ingen tid att skjuta fram saker längre utan man måste prioritera skolan mycket mer nu än förut för att kunna hänga med. Det är även en stor skillnad på hur positiva alla på skolan är. Oavsett program har alla valt att studera just det – ingen tvingas att läsa ämnen man absolut inte vill, såsom det var på högstadiet. Pressen är även större då man inte kan ändra sitt betyg när en kurs är slut vilket betyder att man varje år måste prestera sitt allra bästa.

Det som fick mig att välja just Platengymnasiet var framförallt att det är nära hem. Det kändes även tryggt med en bekant skola som man visste att många man kände också skulle välja. Jag hade även hört mycket bra om skolan från tidigare elever här vilket gjorde valet ännu enklare, men jag måste säga att den största anledningen var att det ligger i den staden jag bor i då jag inte har mycket tid att hinna pendla till en annan skola. Det bästa med Platengymnasiet är att det är bra miljö, det är bra lärare och det är bra storlek på skolan då den inte är för liten och inte heller för stor så man knappt vet namn på lärarna. Den är alldeles lagom. Det är även många olika aktiviteter som bryter av då och då vilket gör det lite roligare att gå till skolan.

Jag har just nu ingen aning om vad jag vill göra i framtiden. Det jag tänker på nu är att få bra betyg så att jag kan studera vidare och komma in på den högskolan jag verkligen vill. Jag vill såklart jobba med ekonomi och även juridik. Det lutar lite åt affärsjurist eller något liknande då det innehåller båda delarna men som det ser ut just nu har jag inte gjort ett val över hur min framtid ska se ut än.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej