Gymnasiesärskola
Grundsärskolans elever har tillgång till grundskolans studie- och yrkesvägledare för vägledning inför val av framtida utbildning och yrke. Elever från grundsärskolan gör sin prao på gymnasiesärskolan som en del i studie- och yrkesvägledningen.
Elev som söker inom den normala ansökningsperioden, från början av januari till och med den 15 februari, eller under omvalsperioden i slutet av april ansöker via webben. Elever i sista året i grundskolan och grundsärskolan får inloggningsuppgifter hemskickade.
Det är också möjligt att ansöka utanför den ordinarie ansökningsperioden. Kontakta i så fall studie- och yrkesvägledare.
Bedömning om rätt till gymnasiesärskola
Elevhälsochefen tar beslut om mottagande i gymnasiesärskola utifrån elevhälsoteams samlade bedömning vid uppföljningen från årskurs åtta.
Grundsärskolans rektor gör tillsammans med gymnasiesärskolans rektor en rekommendation om eleven bedöms kunna följa ett nationellt program eller om eleven ska gå individuella programmet.
Att bli mottagen och antagen till gymnasiesärskolan är en rättighet för elever som tillhör målgruppen för gymnasiesärskolan. Om eleven efter ny bedömning inte tillhör målgruppen ska eleven inte längre vara kvar i gymnasiesärskola.
När som helst kan en elev begära att få lämna gymnasiesärskolan. Fortsatt stöd och anpassningar ska erbjudas för elev som väljer att lämna gymnasiesärskolan.
Övergång från gymnasiesärskola till vuxenliv
Gymnasiesärskolan ska som helhet förbereda för ett meningsfullt vuxenliv gällande arbete, boende och fritid. Elever som lämnar gymnasiesärskolan efter avslutade studier ska få vägledning inför övergången till vuxenlivet. Det arbetet görs i samverkan med LSS-handläggare på kommunen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och habiliteringen inom regionen.
Här får du grundläggande kunskaper inom fastighet, anläggning och byggnation. Utbildningen förbereder dig för att till exempel kunna arbeta med reparationer och underhåll av fastigheter, eller med markarbeten och underhåll i parkmiljöer.
De programgemensamma ämnena som är specifika för programmet för fastighet, anläggning och byggnation är:
- Bygg och anläggning 1, 100 poäng
- Fastighetsskötsel, 200 poäng
- Service och bemötande 1, 100 poäng
Här får du grundläggande kunskaper i service och omsorg inom fritids- och vårdsektorn. Utbildningen förbereder dig för att kunna arbeta med till exempel kost och hälsa, omsorgsarbete och vård.
Under utbildningen lär du dig också att utveckla ett serviceinriktat förhållningssätt och förmåga att kommunicera och samverka med andra människor.
De programgemensamma ämnena som är specifika för programmet för hälsa, vård och omsorg är:
- Hälsa 1, 100 poäng
- Hälsa 2, 100 poäng
- Människan, 100 poäng
- Service och bemötande 1, 100 poäng
- Vård och omsorg 1, 200 poäng
Här får du grundläggande kunskaper inom hotell, restaurang och bageri. Utbildningen förbereder dig för att kunna arbeta med till exempel bageri- och konditorivaror, livsmedelshygien, dukning, matlagning och hotellservice.
Under utbildningen lär du dig också att utveckla ett serviceinriktat förhållningssätt och förmåga att kommunicera och samverka med kunder. De programgemensamma ämnena som är specifika för programmet för hotell, restaurang och bageri är:
- Bageri och konditorikunskap, 100 poäng
- Hotell, 100 poäng
- Livsmedel och näringskunskap, 100 poäng
- Måltids- och branschkunskap, 200 poäng
- Service och bemötande 1, 100 poäng
På det individuella programmet läser du ämnesområden i stället för ämnen. Den garanterade undervisningstiden för det individuella programmet är 3600 timmar fördelade på fyra år. För varje ämne finns en ämnesområdesplan.
Ämnesområdena är:
- estetisk verksamhet
- hem- och konsumentkunskap
- idrott och hälsa
- natur och miljö
- individ och samhälle
- språk och kommunikation
Individuella studieplaner utformas för alla elever. Vi utgår från dina möjligheter. Du läser efter din individuella plan under hela gymnasietiden. Den individuella studieplanen utvärderas och förnyas en gång per år. Uppföljningen och utvärderingen sker i samarbete med föräldrar, korttids-/fritids- och skolpersonal.
Vi arbetar efter metoden pedagogiskt arbetssätt som är anpassad till ungdomar med autism.
Logga in i elevsystem
Här kan du logga in i Motala kommuns elevsystem för att se närvarorapportering, individuella studieplaner, betyg med mera.
Kontakt
Platengymnasiet, receptionen
Telefon: 0141-22 34 00
E-post: platengymnasiet@motala.se
Besöksadress:
Smålandsgatan 2
591 60 Motala
Christina Billemar
Rektor
Telefon: 0141-22 34 01
E-post: christina.billemar@motala.se
Läs mer
Grundsärskola
Läs mer om mottagande i grundsärskolan.