Avgifter för förskola och pedagogisk omsorg
Du betalar avgiften tolv månader per år från och med det datum barnet börjar. Ingen sänkning av avgiften sker under semester, sjukdagar eller andra ledigheter. Avgiften avser innevarande månad. Hur mycket du ska betala beräknas i procent av hushållets bruttoinkomst.
Maxtaxa
Motala kommun tillämpar maxtaxa för förskola, fritids och pedagogisk omsorg. Den är indexreglerad och justeras varje år. Inkomsttaket för 2023 är 54 830 kronor, det vill säga om hushållet totalt tjänar den här summan eller högre per månad betalar ni den högsta avgiften.
Om ni är två vårdnadshavare som inte lever ihop och har varsin placering, och delad faktura, är inkomsttaket för respektive vårdnadshavare 27 415 kronor. Läs mer om delad faktura nedan.
Så räknar du ut avgiften
Du betalar avgift för varje barn som du har på förskola eller i fritidshem upp till det tredje barnet, men du får en lägre avgift för det andra och tredje barnet. Det fjärde barnet som har plats i förskola eller på fritids betalar du ingen avgift för. Det yngsta barnet räknas alltid som det första barnet. Taxan beräknas i procent av hushållet totala bruttoinkomst.
Se listan nedan för att få veta hur hög avgiften är för respektive barn.
Avgifter för respektive barn:
- Första barnet: 3 procent av bruttoinkomsten, maximalt 1 645 kronor
- Andra barnet: 2 procent av bruttoinkomsten, maximalt 1 097 kronor
- Tredje barnet: 1 procent av bruttoinkomsten, maximalt 548 kronor
- Fjärde barnet och följande: Ingen avgift
Avgiften bestäms av hushållets gemensamma bruttoinkomst per månad. Det innebär att du som har barn i förskola måste lämna inkomstuppgifter till kommunen. Inkomstuppgifter ska lämnas när du erbjudits en plats samt alltid vid förändrad inkomst.
Inkomst för samtliga vuxna i hushållet, folkbokförda på samma adress, ska räknas med. Det gäller såväl gifta som sambor. Även inkomst för en vuxen i hushållet som inte är barnets biologiska förälder ska räknas. Du kan läsa under nästa rubrik vilka avgifter som räknas och vilka som inte gör det.
Du rapporterar in inkomster via vår e-tjänst IST förskola/fritidshem.
Om du inte rapporterar in din inkomst, får du betala den högsta avgiften till dess att rätta uppgifter kommer in.
Med inkomst menas allt man betalar skatt på till exempel inkomst av tjänst, föräldrapenning, sjukpenning med mera.
Som avgiftsgrundande inkomst räknas:
- inkomst av anställning inklusive skattepliktiga tillägg såsom traktamente, bilersättning, OB-tillägg, jourersättning, semesterersättning och bonus före skatt och avdrag
- föräldrapenning
- sjukpenning
- pension (inte barnpension)
- inkomst av rörelse eller starta eget-bidrag (samtliga skattepliktiga inkomster överensstämmande med inkomst av anställning, innevarande års inkomster).
- värde av bil-, kost- och bostadsförmån före skatt
- ersättning för förlorad arbetsförtjänst och arvoden
- utbildningsbidrag avseende arbetsmarknadsutbildning, skattepliktig del men inte lånedel (bland annat offentligt vuxenutbildningsstöd, SVUX, och särskilt utbildningsstöd, UBS)
- lön från utlandstjänst oavsett i vilket land man betalar skatt
- konfliktersättning
- familjebidrag i form av familjepenning vid värnpliktstjänstgöring
- dagpenning vid repetitionsutbildning med mera för värnpliktiga
- livränta (den skattepliktiga delen)
- vårdbidrag, omvårdnadsdel, för barn (inte merkostnadsdelen)
- familjehemsföräldrars arvodesersättning (i de fall hushållet enbart har familjehemsbarn placerade räknas ej den egna inkomsten).
Bidrag och ersättningar som INTE räknas som inkomst:
- allmänt och förlängt barnbidrag
- bostadsbidrag
- handikappersättning
- socialbidrag, introduktionsersättning
- underhållsstöd för barn
- det normala skattefria studiebidraget och studielån från CSN
- rekryteringsbidrag
- ersättning från Migrationsverket
- etableringsersättning
Varje år görs en avstämning där de inkomstuppgifter du lämnat till kommunen jämförs med redovisad inkomst till Skatteverket. Som exempel: Vid avstämning 2023 tittar vi på dina uppgifter från 2021.
Om avstämningen visar att du har betalat för liten eller för stor avgift får du en faktura från kommunen. Av den framgår det om du ska betala in en summa till kommunen eller om du får tillbaka pengar.
Information på arabiska (PDF, 39 kB)
Information på tigrinja (PDF, 43 kB)
Vanliga frågor och svar om avstämningen
Jag/vi kan inte ha tjänat så här mycket pengar. Varför ska vi betala?
Vi hämtar uppgifterna från Skatteverket. Det är deklarationen vi har som underlag. Årsinkomsten delas med 12 och det är den summan som används vid jämförelsen. Observera att det är siffror från 2021 års deklaration vi tittar på nu.
Jag har varit ensamstående hela 2021, men det står även min dåvarande sambos inkomst.
Har du inte meddelat kommunen att ni separerat vet vi inte det. Om du skickar ett utdrag ur folkbokföringen som visar att ni inte bott ihop under hela eller delar av året så korrigerar vi fakturan.
Min partner är inte barnets biologiska förälder. Varför räknas den inkomsten in?
Reglerna säger att är ni folkbokförda på samma adress så räknas även dennes inkomst med.
Mitt barn har inte gått på fritids under hela 2021. Varför ska jag betala?
Du måste säga upp platsen på fritids för att vi ska veta. Be fritids om intyg att ditt barn inte gått, så korrigerar vi fakturan.
Du kan läsa om uppsägning av plats här.
Mitt barn är ju 3 år och då är det gratis förskola. Varför ska jag betala?
Avgiftsfri förskola erbjuds den 1 september det år barnet fyller 3 år. Det gäller 15 timmar per vecka mellan den 1 september och 31 maj med ledighet över jul och nyår. Under juni-augusti får du betala avgift enligt vanlig taxa. Inbetalningen kan gälla de månaderna.
Det står om allmän förskola här.
Jag ska få tillbaka pengar. När får jag det?
Det enklaste och snabbaste sättet att få tillbaka pengarna är att du meddelar ditt clearing- och bankkontonummer på: kvitto@motala.se
Informationen vi behöver utöver kontonummer är:
- namn
- fakturanummer
Pengarna kommer att betalas ut efter fakturans förfallodatum 31 mars 2023.
Vårdnadshavare som inte lever ihop, men där båda behöver barnomsorgsplats, ska göra varsin placeringsansökan och inkomstanmälan via IST förskola/fritidshem, en för respektive hushåll. Har barnet redan en plats behöver den vårdnadshavare som inte är platsinnehavare göra en placeringsansökan. Ni har därefter båda en barnomsorgsplats och är därmed betalningsansvariga.
Ni får varsin faktura, kallat delad faktura. Respektive vårdnadshavare betalar halva avgiften upp till halva maxinkomsten, utifrån sitt eget hushålls bruttoinkomst. Halv maxinkomst under 2023 motsvarar 27 415 kronor. Tänk på att även inkomsten för en vuxen i hushållet som inte är vårdnadshavare för barnet, ska räknas med.
Exempel 1
- Inkomst familj 1: 50 000 kronor
- Inkomst familj 2: 60 000 kronor
Avgiften blir 822 kronor per familj, det vill säga totalt 1 645 kronor, vilket motsvarar maxtaxan.
Exempel 2
- Inkomst familj 1: 60 000 kronor
- Inkomst familj 2: 20 000 kronor
Familj 1 betalar maxavgiften på 822 kronor. Familj 2 når inte upp till taket, och betalar alltså 3 procent av inkomsten, det vill säga 600 kronor.
Exempel 3
- Inkomst familj 1: 10 000 kronor
- Inkomst familj 2: 20 000 kronor
Ingen av familjerna når upp till taket och båda betalar därmed 3 procent av inkomsten, det vill säga 300 kronor respektive 600 kronor.
Om du inte betalar i tid skickas ett krav efter tio dagar. Då får du betala en extra avgift på 160 kronor samt ränta, förutom den ordinarie avgiften. Efter två obetalda fakturor skickas varsel om uppsägning. Kommunen har rätt att säga upp plats från och med kommande månadsskifte. Du kan inte få en ny placering förrän hela skulden är betald.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se