
Samlad information om kriget i Ukraina
Ny lagstiftning från 1 juli
Från och med 1 juli får Migrationsverket ge kommunerna ansvar att ordna boende åt personer som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Det betyder att du som har fått hjälp med bostad av Migrationsverket kan behöva flytta till en bostad som kommunen ansvarar för.
Порадник для українців (Vägledning för dig som flytt från Ukraina)
Збірка необхідної інформації від комуни/громади м. Мутала та державних закладів країни.
(Samlad information från Motala kommun och svenska myndigheter.)
Vägledning för dig som tagit emot någon som flytt
Samlad information från Motala kommun
och svenska myndigheter.
For translation to other languages than Swedish: Please use ”Translate” on the top of the webpage.
- Kommunen följer utvecklingen kopplat till kriget i Ukraina men den kommungemensamma krisledningsstaben är inte aktiverad.
- Samverkan Östergötland (Länsstyrelsen Östergötland, Region Östergötland och länets 13 kommuner) har kontinuerliga möten.
- Integrationsrådet i Östergötland har kontinuerlig möten med koppling till flyktingmottagande där Motala kommun deltar.
- Kommunen har en beredskap för att ordna boenden på uppdrag av Migrationsverket.
- Bildningsförvaltningen jobbar med att erbjuda plats i förskola och skola för barn som flytt från Ukraina.
Stötta frivilligorganisationer
Flera frivilligorganisationer och kyrkliga samfund genomför olika typer av hjälpaktioner för att hjälpa de som flyr från kriget. Ta kontakt med dessa för att undersöka vilken hjälp eller stöd de behöver. Du kan också hjälpa till genom att anmäla ditt intresse för frivilliguppdrag inom kommunen som t ex jourhem.
Kommunen kan i nuläget inte ta emot erbjudanden om leksaker, kläder och mat. Vi kan inte heller ta emot erbjudanden om sängplatser i privatbostäder. Om behoven förändras går kommunen ut med en allmän förfrågan. Kommunen har utsett en samordnare som kommer att ha kontakt med våra lokala frivilligorganisationer och kyrkliga samfund för samverkan.
För dig som har kontakt med någon som flytt
Hjälp oss att sprida budskapet om hur viktigt det är att anmäla sig hos Migrationsverket. Ukrainska medborgare får visserligen vistas i Sverige i upp till 90 dagar utan att behöva söka något tillstånd. Det innebär dock att de har mycket begränsad rätt till ekonomiskt bistånd och hälso- och sjukvård. De som söker asyl eller får tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har direkt större rätt till stöd. Samhället får också bättre förutsättningar att ge ett gott mottagande.
Migrationsverket har kontor i Norrköping Läs mer om öppettider på Migrationsverkets Servicecenter.
Det går också att ansöka om uppehållstillstånd via en e-tjänst på migrationsverket.se
Hyr ut fastigheter till Migrationsverket
Om du har en omöblerad lägenhet eller fastighet att hyra ut kan det vara intressant för Migrationsverket och du kan läs mer på migrationsverket.se. Migrationsverket kan tyvärr inte ta emot erbjudanden om sovplatser i privatbostäder.
Ukrainska medborgare som kommer till Sverige kan välja något av följande alternativ:
- Stanna i Sverige utan tillstånd i upp till 90 dagar. Läs mer om att vara i Sverige viseringsfritt på migrationsverket.se. Besökaren förväntas att ordna sitt eget boende och ha pengar för kost och logi.
- Ansöka om ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv. För att omfattas av massflyktsdirektivet krävs att personerna kom till Sverige den 30 oktober 2021 eller senare, och har stannat i Sverige sedan de reste in. Läs mer om skydd enligt massflyktsdirektivet på migrationsverket.se. Ansökan kan lämnas via en e-tjänst på migrationsverket eller genom att besöka något av Migrationsverkets kontor. Närmaste kontor i Östergötland finns på Slottsgatan 82 i Norrköping. Läs mer om öppettider på Migrationsverkets Servicecenter.
En person som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att få hjälp av Migrationsverket med kost och logi, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd. Läs mer om vad som händer efter beslut om tillfälligt uppehållstillstånd. - En person som är i behov av skydd, men som inte uppfyller kraven för uppehållstillstånd kan ansöka om asyl. En ansökan om asyl prövas alltid individuellt och man blir bland annat kallad till flera utredningssamtal under prövningen.
Då efterfrågan på Migrationsverkets boendeplatser är större än tillgången så har Sveriges kommuner fått i uppdrag att möjliggöra så kallade evakueringsboenden. Det är personer som beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som kan få en anvisad plats på ett kommunalt evakueringsboende. Kommunerna rapporterar in antalet platser på evakueringsboenden i respektive kommun till länsstyrelsen och Migrationsverket, och det är inte möjligt för den som fått uppehållstillstånd att välja var man vill bo.
Om den som flytt har ordnat sitt boende själv men situation ändras så att personen behöver hjälp med boende i väntan på beslut, kan personen när som helst besöka Migrationsverkets kontor för att få hjälp.
Öppna förskolan välkomnar barn och vuxna
I Motala finns två öppna förskolor som erbjuder en avgiftsfri pedagogisk gruppverksamhet för barn som inte är inskrivna i förskola. På öppna förskolan är både vuxna och barn delaktiga i verksamheten. Ni får leka, sjunga och träffa andra barn och vuxna.
Familjer är välkomna att kontakta öppna förskolan för en första introduktionsträff. På den planerade introduktionsträffen berättar vi om vår verksamhet. Efter den första träffen är barn och vuxna välkomna till ordinarie öppna förskolan.
Här hittar du information om öppna förskolan
Utbildning för barn och ungdomar
Ukrainska barn och ungdomar har normalt rätt att vistas utan visum i Sverige, eller i vissa fall med visum, under 90 dagar. Men för att de ska ha rätt till utbildning under denna tid behöver de också ha fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd eller ansökt om asyl.
När beslut om asyl eller tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet finns har barn och ungdomar rätt att gå i kommunal skola och förskola. De ska tas emot i skolan så snart det är lämpligt med hänsyn till deras personliga förhållanden. Men de bör tas emot senast en månad efter ankomsten.
Läs mer om utbildning för barn och ungdomar från Ukraina (skolverket.se).
Föräldrar till barn och ungdomar som önskar plats i förskola, grundskola, gymnasieskola, särskola eller fritidshem i Motala kommun ska kontakta kommunens integrationsenhet Bryggan via bryggan@motala.se för att boka in en tid för kartläggning inför en skolplacering.
Utbildning för personer över 18 år
Personer över 18 år som kommer som flyktingar från Ukraina enligt massflyktsdirektivet har inte rätt till SFI eller komvux. Vissa hjälporganisationer erbjuder språkstöd.
Det är normalt att bli orolig när vi dagligen möts av rubriker om det spända läget i vår omvärld. Barn och unga är särskilt utsatta. På appen Tiktok och i andra sociala medier har det till exempel spridits rykten om att Sverige snart kommer att vara i krig.
Det är viktigt att vi inte lämnas ensamma med vår oro. Det gäller både vuxna och barn. Läs mer om vad du kan göra när du är orolig och vilken hjälp du kan få från samhället på sidan Stöd vid oro.
Här finns mer tips på hur du som vuxen kan prata med barn som är oroliga för omvärldsläget:
Att prata med barn om svåra händelser (raddabarnen.se)
Så pratar du med barn om otäcka händelser (bris.se)
Att prata med barn om oro för omvärldsläget (forsvarsmakten.se)
Lilla Aktuellt – Statsministern pratar direkt till barnen om Ukraina (SVT Play)
Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet genom att se över sin egen hemberedskap så att du klarar minst en vecka utan stöd från samhället. Det är dock viktigt att inte hamstra utan att preppa solidariskt.
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tipsar om vad du kan göra
- Läs mer om din egen krisberedskap på motala.se
- Läs broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”
Film: Om krisen kommer
Nedan kan du se en film från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som handlar om vad du ska tänka på om krisen kommer.
Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.
- Läs mer om hur du kan tänka källkritiskt.
- Läs mer om sociala medier i kriser.
Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA)
Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.
Idag hörs signalen i Motala tätort. Det är kommunen som fattar beslut om var ljudsändarna ska placeras, utifrån en risk- och sårbarhetsanalys. Det utreds var ljudsändare ska finnas i kommunen.
Lär dig mer om de olika varningssignalerna och hur du kan ta del av viktiga meddelanden
Film: Hesa Fredrik
Nedan kan du se en film om larmsignalen Hesa Fredrik.
Skyddsrum
Skyddsrum finns på flera platser i kommunen. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.
I skyddsrumskartan kan du se hur skyddsrummen är fördelade i Sverige
Nyheter
Länkar till information hos andra myndigheter
För dig som flytt från Ukraina
På informationssverige.se finns samlad information och om vad som gäller för den som kommer till Sverige från Ukraina.
Information till dig som kommer till Sverige från Ukraina
Samlad information på migrationsverket.se om vad som gäller för personer som söker till Sverige
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet. MSB har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar. På webbplatsen hittar du även en skyddsrumskarta.
Information från Försvarsmakten
Här hittar du information om försvarsmakten och deras arbete kopplat till det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde.
Regeringen
Här hittar du aktuell information från regeringen och Regeringskansliet.
Kommunens krisberedskap
Alla kommuner och landsting ska ha en plan för hur de ska hantera en extraordinär händelse. Här kan du läsa om vad som gäller för Motala kommun.