Gamla stan

Gamla stan

Etableringen

Vad är etablering?

När du har fått beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket får du träffa en handläggare från Arbetsförmedlingen. Handläggaren intervjuar dig om din utbildning från hemlandet och vad du har arbetat med. Ni gör en planering tillsammans för att du så snabbt som möjligt ska kunna försörja dig själv, etableringsplan. Handläggaren ger dig förslag om var du kan få bostad.

För att du ska få en bra start i Sverige får du sedan stöd av Arbetsförmedlingen och din kommun under hela etableringstiden.

Vad är en etableringsplan?

Tillsammans med din handläggare gör ni en planering. Den innehåller olika aktiviteter som ska stödja dig på vägen till arbete. Vilka aktiviteter planen innehåller beror på dina behov, men den ska minst bestå av Svenska för invandrare, arbetsförberedande insatser (till exempel praktik, validering av utbildnings- och yrkeserfarenheter) och samhällsorientering som syftar till att ge dig grundläggande kunskaper om det svenska samhället. Utgångspunkten är att aktiviteterna i etableringsplanen ska sysselsätta dig på heltid, vilket innebär 40 timmar i veckan. Din etableringsplan omfattar normalt 24 månader, om du är föräldraledig på deltid kan den förlängas i 8 månader.

Hur klarar jag min försörjning?

Under tiden som du skapar etableringsplanen tillsammans med arbetsförmedlaren och då du deltar i planens aktiviteter har du rätt till etableringsersättning. Ersättningens storlek är densamma oavsett var i Sverige du bor.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej