Ansök om god man eller förvaltare
Vem kan få god man?
Förutsättningen för att få en god man är att du har en sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande. I samhället finns flera olika insatser och stödfunktioner som kan vara till stöd i vardagen. Det är alltså först när andra inte kan hjälpa dig som en god man kan bli aktuellt. Läs mer nedan under “Mindre ingripande åtgärd”.
Exempel på sjukdomstillstånd som kan motivera godmanskap:
- Svåra demenssjukdomar eller sjukdomar som har lett till hjärnskador,
- Psykisk störning
- Försvagat hälsotillstånd på grund av ålderssvaghet, sjukdom eller olycka
- Övrigt, exempelvis missbruksproblem eller funktionshinder
Vad ska en god man göra?
En god man kan hjälpa dig inom ett, två eller tre områden som heter förvalta egendom, bevaka rätt och sörja för person. Det är frivilligt att ha en god man och den gode mannen ska alltid handla för ditt bästa och i samråd med dig. De tre delarna beskrivs nedan.
Förvalta egendom
God man tar hand om din ekonomi exempelvis genom att betala räkningar, sanera eventuella skulder och se till att ditt kapital är placerat på ett tryggt sätt.
Bevaka rätt
Den gode mannen ska bland annat hjälpa till att ansöka om bidrag och insatser, om nödvändigt överklaga beslut, teckna avtal eller företräda dig exempelvis i en bostadsförsäljning eller i dödsbo.
Sörja för person
Sörja för person innebär bland annat att den gode mannen ska se till att du har en meningsfull fritid, att du har ett bra boende och att dina medel används på bästa sätt.
När du som hjälpbehövande inte kan vårda dig själv och dina tillgångar kan ett förvaltarskap vara aktuellt. Ett förvaltarskap är en tvångsåtgärd och får bara anordnas när ett godmanskap inte är en tillräcklig hjälp.
Förvaltaren bestämmer inom de områden som förvaltarskapet omfattar. Det innebär att du som behöver hjälp förlorar din rättshandlingsförmåga. Du har inte rätt att ingå avtal eller ta ut pengar från dina bankkonton. Men du kan fortfarande rösta i allmänna val, gifta dig, söka jobb och bestämma över din egen sjukvård.
Uppdraget som god man eller förvaltare är ett administrativt uppdrag. Det innebär att den gode mannen eller förvaltaren inte ska utföra praktiska sysslor som att handla, städa eller följa med på läkarbesök. Inte heller sociala aktiviteter som att gå ut och fika med dig ingår i uppdraget.
Kan den hjälpbehövande få hjälp med en mindre ingripande åtgärd ska den prövas först. Det betyder att om en person exempelvis kan få hjälp av en anhörig via anhörigbehörighet eller genom att skriva en fullmakt så ska en god man inte förordnas.
Framtidsfullmakt
Framtidsfullmakt är ett alternativ till god man och förvaltare och ett komplement till vanlig fullmakt. Det innebär att när du är frisk och vid dina sinnens fulla bruk kan bestämma vem som ska ta beslut åt dig när du själv inte längre kan.
Överförmyndarnämnden har inte någon löpande tillsyn över framtidsfullmakter. Däremot kan nämnden i vissa fall begära att den som har fått fullmakt lämnar redovisning för sitt uppdrag och även besluta om att den helt eller delvis inte får brukas på grund av exempelvis missbruk eller allvarlig försummelse.
Läs mer om framtidsfullmakt på Svenska bankföreningens hemsida.
Anhörigbehörighet
En nära anhörig kan utan en fullmakt företräda en person som efter 18-årsdagen blir oförmögen att fatta beslut. Det innebär att den anhöriga i vardagliga situationer kan vidta vissa rättshandlingar för den enskildes räkning. Exempel på dessa åtgärder kan vara att göra inköp, betala räkningar, teckna hemförsäkring och ansöka om bidrag. Det avser dock inte större åtgärder som exempelvis försäljning av egendom eller en process i domstol.
Läs mer om anhörigbehörighet på Svenska Bankföreningens hemsida.
Ansökan från den som behöver hjälp
Så här gör du:
- Fyll i blanketten: Ansökan om god man – egen ansökan (PDF, 248 kB)
- Skicka med handlingar som styrker grunden (sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande) och behovet av hjälp. Det kan till exempel vara läkarintyg, socialtjänstutredning, skrivelser från kurator eller biståndsbedömare.
- Skicka ifylld ansökan tillsammans med bilagor till tingsrätten i Linköping. Adressuppgifter finns på blanketten.
Ansökan från anhörig (make/maka, sambo eller närmaste släkting)
Så här gör du:
- Fyll i blanketten: Ansökan från anhörig om god man eller förvaltare (PDF, 210 kB). Det krävs att den hjälpbehövande samtycker genom att skriva under ansökan. Det vill säga om samtycke kan lämnas.
- Skicka med handlingar som styrker grunden (sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande) och behovet av hjälp. Det kan till exempel vara läkarintyg, en socialtjänstutredning, skrivelser från kurator eller biståndsbedömare.
- Skicka ifylld ansökan tillsammans med bilagorna till tingsrätten i Linköping. Adressuppgifter finns på blanketten.
Hjälp med att ansöka
Om du behöver hjälp med att fylla i ansökan kan exempelvis biståndshandläggare inom socialtjänst eller en kurator hjälpa dig att skriva ansökan. Om du har frågor kring ansökan kan du kontakta överförmyndarkansliet.
Hur snart du kan få en god man eller förvaltare beror på hur snabbt det går att hitta en person som vill ta uppdraget. Det beror också på om din ansökan behöver kompletteras och hur lång tid som tingsrätten behöver för att fatta beslut. En ungefärlig tid kan vara tre till sex månader.
Den gode mannen eller förvaltaren har rätt till ett arvode, alltså betalning, för sitt uppdrag. Om uppdraget som god man eller förvaltare omfattar alla tre delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person, ligger det genomsnittliga skattepliktiga arvodet på cirka 15 000 kronor per år.
Huvudregeln är att du som huvudman ska stå för arvodet själv. Om du inte har tillräckligt hög inkomst eller tillräckliga tillgångar för att ha råd med det kan arvodet betalas av kommunen. Hur arvodet ska betalas beslutas av överförmyndarnämnden.
Godmanskap
Ett godmanskap är frivilligt och om du inte längre behöver hjälp av en god man kan du själv eller med hjälp av din gode man skriva till tingsrätten och förklara att du vill att godmanskapet ska upphöra. Godmanskapet upphör så snart rätten fattat beslut om det.
Förvaltarskap
Vill du att ditt förvaltarskap ska upphöra ska du skriva till tingsrätten och begära det. Ett förvaltarskap är en tvångsåtgärd som bara upphör om rätten gör bedömningen att det inte längre behövs något förvaltarskap.
Du som är ställföreträdare
Läs mer om att avsluta ditt uppdrag som ställföreträdare.
Kontakt
Telefon
Servicecenter: 0141-22 50 00
Postadress
Motala kommun
Överförmyndarkansliet
591 86 Motala
Fax
0141-21 15 22