Publicerad: 19 september, 2024 kl 14:08
Vi ska jobba mer mot hedersrelaterat våld och förtryck
Enkät, intervjuer och kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck visar att behovet är stort av ett fortsatt arbete med de här frågorna.
Den enkät som gick ut i vintras gav 770 svar från yrkesverksamma inom förskola, skola, fritidsgårdar, socialtjänst, SFI, arbetsmarknad och civilsamhället. Utöver enkäten har ett antal intervjuer genomförts samt att vi har tagit del av några avidentifierade fallbeskrivningar från Motala.
Det inhämtade materialet visar på ett komplext behov som ser olika ut beroende på vilket uppdrag man har. Majoriteten av de som svarat känner till rutin om orosanmälan, men har sämre kunskap om övriga rutiner. Arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck (hrvf) behöver stärkas inom skola och förskola samt inom socialtjänsten. Positivt är att samverkan ofta förekommer mellan elevhälsan, socialtjänst, polis, rektor/skola och kollegialt. Kartläggningen visar att upplevelsen av att inte arbeta aktivt i sin verksamhet med frågan beror på
- Okunskap
- Rädsla
- Icke prioriterat från chefer/rektorer
- Har inte problematiken i sin verksamhet
Det finns brister i ett gemensamt förebyggande arbete. Många lyfter bristen på tydlig organisation, ansvar och kontinuitet i kompetensutveckling som en orsak till att det inte finns ett systematiskt arbete med hrvf – det är inte en del av ordinarie verksamhet.
Kompetensutveckling nästa steg
Kartläggningen blev klar innan sommaren och materialet är överlämnat till socialförvaltningen och bildningsförvaltningen för fortsatt gemensamt arbete. Förslag till fortsatt arbete är bland annat systematisk kompetensutveckling, tidig upptäckt och att utveckla samverkan och samordningen, något som vi valt att benämna Motalamodellen.
Vill du veta mer om kartläggningen? Kontakta Anne Gustavsson, utvecklingsstrateg, anne.gustavsson@motala.se.
Bildningsförvaltningen har anställt Hoshi Kafashi som handledare halvtid för stöd i utbildningar, till yrkesverksamma samt stöd för att utveckla och revidera rutiner processer.
Under hösten genomförs olika utbildningsinsatser, bland annat med organisationer från civilsamhället (som kommunen har samverkansavtal med) samt Bostadsstiftelsen Platen. Utbildningar sker också inom skolor samt handledning av yrkesverksamma. Kommunens konsultationsteam arbetar vidare och finns tillgängliga för konsultation och stöd, se länk nedan.
Oro för barn – Motala extranät
Syftet med kartläggningen var att få en ökad kunskap om hur arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck ser ut i kommunen. Det målet är nått tack vare alla som bidragit med sina svar och åsikter till kartläggningen. Nu tar vi nästa steg med fortsatt arbete utifrån kartläggningens resultat.