Utställning öppnar om Stora torgets utveckling

Publicerad: 24 januari, 2019 kl 10:00

Arkitektteam vinnare av tävlingen om stora torgets nya gestaltning-stans trevligaste mötesplats - "Ett mer levande centrum" (vision).

Det pågående arbetet med att förändra Stora torget fortsätter. En utställning visas för allmänheten den 1 februari till den 20 februari i Folkets hus.
Fyra välrenommerade arkitektteam från Sveriges Arkitekter visar upp kreativa förslag om hur torget ska bli ”stans trevligaste mötesplats”.

Den arkitekttävling som pågått under hösten 2018 gav fyra arkitektteam möjligheten att ta fram kreativa förslag på en ny gestaltning av Stora torget. Förslagen byggde på ett antal viktiga kriterier, utifrån den genomförda medborgardialogen som pågick hösten år 2016.

Det känns fantastiskt roligt att vi är igång med en ny utformning av stora torget, en av våra viktigaste mötesplatser i Motala. En plats som berör så många. Extra roligt känns det att allmänheten varit en stor del till grunden för dessa förslag och att vi genomför det i samarbete med Sveriges Arkitekter, säger Kåre Friberg, Kommunstyrelsens ordförande.

Vi är glada över att medverka i en tävling med så uttalat hög ambitionsnivå, där invånarna har haft stort inflytande. I Motala sker en omställning från industri- till upplevelsestad och där har de offentliga rummen en central betydelse, säger landskapsarkitekt LAR/MSA Anna Forsberg, processledare på Sveriges Arkitekter.

Utställningen öppnar upp 1 februari  

Kommunen visar utställningen i Folkets hus från den 1 februari till den 20 februari. Här presenteras samtliga arkitekters förslag för allmänheten att ta del av. Därefter kommer en jury beståendes av förtroendevalda, sakkunniga och tjänstemän att utse en slutlig vinnare. Vinnaren presenteras för allmänhet och media vid en prisutdelning i april.

Det känns så roligt att vi kommit så här långt och att vi under februari och mars får möjligheten att gå igenom alla inlämnade förslag noggrant, för att sen utse en värdig vinnare. Det är ett otroligt spännande jobb vi har framför oss, säger Alexandra Åberg, projektledare för stora torgets utformning.

Invigningen av utställningen 1 februari kl 16.00, Folkets hus

Media och allmänhet är varmt välkomna att delta under öppningsceremonin. Utställningen håller sedan öppet måndag – torsdag kl 08.00-16.00 samt fredag kl 08.00-15.00.

Välkomna! 

Läs gärna mer om Stora torget