Ungdomar får prova företagande i sommar

Publicerad: 18 juni, 2018 kl 12:43

tre tjejer med svarta tröjor och trycket Sommarentreorenör 2018.

Nellie Thörngren, Frida Elofsson och Nora Thörngren tycker att det ska bli spännande att prova på tillvaron som egenföretagare under sommaren. Fotograf: Jessica Henulin

Under sommaren får 13 ungdomar från Motala och Vadstena prova på livet som företagare.

– Det är väldigt lärorikt, och roligt att få jobba med något som jag verkligen är intresserad av, säger Nellie Thörngren, som tillsammans två andra tjejer ska arrangera ett fotbollsläger under sommaren.

Att få bli sommarentreprenör är ett erbjudande från Motala och Vadstena kommuner som riktar sig mot ungdomar som går ut år 1 eller 2 från gymnasiet. Deltagarna ska ta fram en genomarbetad affärsplan och föra dagbok under tre veckor om sitt entreprenörskap. I gengäld får de ett startbidrag på 2500 kronor per person att förvalta. Handledare är Sören Larsson och Jimmy Andersson, som är lärare i ekonomi och entreprenörskap på Platengymnasiet respektive Carlsund.

– Allt som uppmuntrar till att vara entreprenöriell är ju jättebra. Det är härligt när ungdomarna inser att deras idé kan bli till verklighet. Då ser man glöden, då är de riktiga företagare, säger Jimmy Andersson.

Affärsplan

Han och Sören Larsson går igenom alla delar av att starta företag. Man måste bland annat tänka på vilken kundbas man har, vilka konkurrenter det finns och hur man ska marknadsföra företaget. Allt ska skrivas ner i affärsplanen, som sedan ska följas under sommaren.

– Vi pratar mycket om att det är viktigt att hålla ordning på sina papper, och om marknadsföring. Ungdomar i dag har ofta en övertro på internet och sociala medier. Visst måste man finnas där, men det räcker oftast inte, eftersom man drunknar i flödet, säger Sören Larsson.

Årets sommarföretag spänner över en stor bredd av verksamheter. De erbjuder trädgårdsskötsel, barn- och djurpassning och aktiviteter för äldre.

Fotbollsläger

Fotbollsspelarna Nellie Thörngren, Nora Thörngren och Frida Elofsson ska arrangera ett fotbollsläger för yngre tjejer i åldern 9-12 år under en vecka i sommar.

– Många tjejer slutar ju tyvärr med fotboll när de blir lite äldre, och vi vill med hjälp av lägret öka intresset för att få dem att fortsätta, säger Nora Thörngren.

De tror att sommarföretaget blir en bra och rolig erfarenhet som de kan ha nytta av.

– Det ska bli intressant att se vad som krävs för att driva företag, hur mycket arbete det är, säger Frida Elofsson.