Publicerad: 1 april, 2025 kl 10:30
Unga i riskzonen fångas upp inom SSPF

Styrgruppen inom SSPF i Motala: Per-Olof Andersson, verksamhetschef socialförvaltningen, Hannah Gruffman, verksamhetschef kultur och fritid, Hans Grimsell, verksamhetschef gymnasium, Madeleine Karlsson, verksamhetschef grundskola, Mirja Karlsson, säkerhetssamordnare, Johan Holgersson, kommunpolis, och Therese Svärd, SSPF-koordinator.
Samarbete och samtycke. Det är ledorden för SSPF – ett samarbete där skolan, socialtjänsten, polisen och fritidsverksamheten fångar upp barn och unga i riskzonen. Föräldrarnas samtycke är avgörande.
SSPF finns för barn och ungdomar upp till 21 år. Tanken är att ge stöd till ungdomar som är på väg mot en kriminell livsstil. Det kan innebära att de visar olika riskbeteenden. Genom tät samverkan ska det gå snabbare att fatta beslut kring unga som är i riskzonen.
I SSPF finns en styrgrupp, en arbetsgrupp och en koordinator. Styrgruppen fattar de övergripande besluten och
– Vi vill göra insatserna så tidigt som möjligt och fånga upp barn och unga innan de begår brott, säger Madeleine Karlsson, verksamhetschef grundskolan.
Det vanligaste är att en vuxen i den ungas närhet kontaktar SSPF. Det kan finnas en oro kring att den unga tar risker, är i miljöer där brott eller droger finns och hur det går i skolan.
– Signalerna kan komma från olika håll, som skolan, MiniMaria eller Brottsförebyggande rådet i Motala, Bråmo. Föreningslivet är också en viktig del, säger Johan Holgersson, Polisen Motala.
– Det behöver inte ha hänt något konkret. Det räcker med att det finns en oro, säger Therese Svärd, SSPF-koordinator.
– SSPF ska komma in tidigare, före polisanmälningar och orosanmälningar till socialförvaltning, säger Per-Olof Andersson, verksamhetschef individ- och familjeomsorgen.
Utgår individens behov
Hur arbetsgruppen formas och vilka som ingår beror på individens behov.
– Det centrala är att vårdnadshavarna ger sitt samtycke till SSPF och att alla bokstäverna är aktiva, säger Hannah Gruffman, verksamhetschef kultur och fritid.
– SSPF är en metod av flera som vi arbetar med i Motala kommun. En av de intressanta delarna är att man i den här modellen också uppmärksammar hur stor betydelse en aktiv fritid har för individens utveckling och möjligheter att skapa ett gott liv, betonar Hannah Gruffman.
– Det som kännetecknar SSPF är den tydliga och strukturerade samverkan mellan olika aktörer, säger Madeleine Karlsson.
– Det som är väldigt positivt är att det finns ett tydligt ”vi”. De tydliga strukturerna i SSPF tar bort stuprören och vi arbetar tillsammans, övergripande, säger Therese Svärd.
En av flera metoder
SSPF är en metod av flera som vi arbetar med i Motala kommun, betonar styrgruppen
– Metoden är inte unik för Motala utan det är ett arbetssätt som är väl förankrat och rekommenderas av Socialstyrelsen, säger Per-Olof Andersson.
I dagsläget jobbar omkring 150 kommuner i Sverige med metoden.
Du kan läsa mer om SSPF på Motala kommuns webb:
Välj bort kriminalitet och droger – SSPF
Du kan läsa mer om SSPF på Socialstyrelsens webb: