Tuddarpskontoret inreds via samarbete kring återvinning

Publicerad: 30 augusti, 2019 kl 15:51

De summerar ett gott samarbete. Stående fr v Eva Wenell, Henrik Larsson, Mattias Borup och Sandra Hallberg samt sittande fr v Kirsi Uusitalo, Martina Hornwall samt Rose-Marie Karlsson.

Månadens goda exempel i augusti

Återvinning är fantastiskt. Avfallsenhetens nya kontor i Tuddarp inreds nu med återvunna möbler och tyger.

Det snackas mycket om att göra om det gamla och sedan fortsätta använda det. Att komma dit kräver dock lite mer tid, pyssel och envishet än att köpa en helt ny grej i affären. Martina Hornwall, avfallsingenjör, utgick målmedvetet från avfallsplanen när hon bestämde sig för att införliva målet om avfallsminimering. Vägen från idé till handling var sedan inte lång då hon blivit tipsad om bra nyckelpersoner.

– Jag kände till att kommunen har ett eget möbelförråd, att vi har egna verkstäder i form av Daglig verksamhet samt Arbetsmarknadscentrum och efter att ha varit i kontakt med dem så var vi i rullning, berättar Martina Hornwall.

Det har rullat på av bara farten. Martina Hornwall träffade Henrik Larsson, arbetsmarknadssamordnare på Arbetsmarknadscentrum på Via Ekenäs, och de kom fram till att deras snickeri, där Mattias Borup är arbetsledare, kunde slipa gamla bord från Råssnässkolan. Hjärta till hjärta har skänkt tyger till 30 stolsitsar, som blir omtapetserade av åtta deltagare i en utvecklingsgrupp kallad Kompassen, vilken håller till i Ankarets lokaler (tillhör Daglig verksamhet) samt hos second hand-butiken Hjärta till hjärta. En syverkstad på Via Ekenäs fixar även återvunna frottéhanddukar som ersätter pappershanddukar, då de nyttjar gamla handdukar från Hjärta till hjärta.

– Det här är verksamheter som dagligdags ägnar sig åt återvinning. Att fullfärdiga renoverade möbler till ett riktigt kontor är för dem och deras deltagare en extra rolig sysselsättning, då nyttan är så påtaglig. Deltagarna kommer själva följa med transporten som levererar stolsitsarna till Tuddarpskontoret och se resultatet av deras arbete, förklarar Eva Wenell, handledare inom verksamheten Kompassen.

Målen är nådda

Stolarna tillsammans med ett antal bord ersätter nya möbler till ett gemensamhetsutrymme på Tuddarpskontoret som tillsammans skulle ha kostat närmare 150 000 kronor. Den totala utgiftssumman landar i stället på max 10 000 kronor.

Martina Hornwall är nöjd. Hennes idé har hittat hem med förväntade mål, att minska utgifter, minimera avfall och öka sysselsättningen. Nu hoppas hon och alla de som tillsammans rullat återvinningsbollen att någon eller några låter den fortsätta rulla. Återvinning fungerar i alla verksamheter och dess fördelar överträffar all nyproduktion med råge.


Månadens goda exempel är till för att sprida idéer som har bidragit med smarta lösningar inom Motala kommuns verksamhet. Det kan till exempel handla om effektivare arbetssätt, nya samarbeten och utvecklade tjänster med stöd av ny teknik. Dela med dig av genomförda idéer! De kan komma till användning och inspirera fler.