Tratten gör det fett lätt att göra rätt

Publicerad: 31 oktober, 2018 kl 11:46

två personer som står bredvid varandra och en pet-flaska med en grön tratt.

Gör som Verner och Nellie - använd fettratten istället för att diska ur fett direkt i diskhon. Fotorgraf: Sussie Slotter

Du vet väl om att du inte ska diska ur flottiga stekpannor och skålar med feta såser i diskhon? Fettet stelnar i ledningarna och med tiden kan det bildas en propp. Använd fettratten istället!

 

Många diskar ur kvarblivet fett i stekpannor eller sköljer ut det sista av en gräddig sås direkt i diskhon. Det som händer då är att fettet kanske försvinner från disken, men sköljs med varmvattnet ut i avloppsledningen, som leder till reningsverket.

– När fettet kallnar stelnar det i ledningen och fastnar på väggarna. Beläggningen blir tjockare och tjockare och om man har riktig otur kan det bli helt stopp, och vattnet måste ta vägen någon annanstans. Då kan vi få en översvämning så att orenat avloppsvatten rinner rakt ut i naturen, förklarar Anna-Karin Pålsson, processingenjör på Vatten och avfall.

Kan bli dyrt

Att spola ner mycket fett kan också påverka rören på den egna fastigheten. Att få ett stopp i ledningen, som leder ut till gatan, kan bli en kostsam affär, som du som abonnent får bekosta.

Men vad gör man då? Lösningen stavas fettratten. Det är en tratt som skruvas på en vanlig pet-flaska. Korken till flaskan förvaras med fördel i trattens lock. När fettet i stekpannan har svalnat så häller du i det i flaskan genom tratten, som du sedan försluter med locket för att undvika lukt. Det går även att hälla i feta såser och annat som man inte vill hälla ut i avloppet.

Torka ur med hushållspapper

Om du bara har lite fett i stekpannan och det inte går att hälla, så kan du torka ur det med hushållspapper innan du diskar ur den.

– När flaskan är full är det bästa för miljön att lämna den till återvinningscentralen. Då kan fettet återvinnas till exempelvis tvål, stearinljus, tvättmedel, gummi eller biobränsle. Annars kan man slänga flaskan i de vanliga hushållssoporna. Då förbränns den och blir till el, säger Anna-Karin Pålsson.

Fettratten delas ut till alla hushåll som får fyrfackstunnor. Vissa hyresvärdar delar ut trattar till sina hyresgäster.

Stelnat fett går också bra att skrapa ur i gröna påsen. Det kan då omvandlas till biogas och biogödsel.