Publicerad: 30 mars, 2017 kl 19:34
Träffa Robert Ringman, stolt köksansvarig

8 december 2015
Robert Ringman, köksansvarig, är en av Motala kommuns stolta medarbetare.
– Jag är stolt över produkten vi levererar. Det är en riktigt bra produkt och vi har duktiga medarbetare som gör det möjligt. De är fantastiska. Det är vi tillsammans som gör jobbet och alla är lika viktiga.
Läs mer om Robert och hans vardag som köksansvarig på lasarettsköket Västgyllen.
Robert, hur skulle du beskriva ditt arbete?
– Jag har ansvar för lasarettskökets verksamhet och att vi gör mat till framför allt de äldre. Det rör inköp, planering, och att jag leder och fördelar arbetet – jag är den som ser till att det flyter på. Vi lagar mat till Landstingets patienter, cirka 1500 – 2000 portioner. Vi gör också skolmat, mat till Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena, och till demensboenden och trygghetsboenden. Dessutom har vi ungefär 120-150 gäster per dag i matsalen. Allt som allt är det ungefär 3000 portioner.
Hur är det att arbeta med ditt arbete?
– Det är varierande och ibland innebär det improvisation när man får anpassa sig efter vad som händer. Jag vill vara tillmötesgående och se till att vi har roligt, och jag är den som ser till att våra beställningar genomförs. Mitt arbete innebär en hög stressnivå som jag ska hantera, det är många bollar i luften samtidigt vilket kräver bra simultanförmåga, och jag behöver gå från ord till handling med vårt praktiska lagarbete som jag är ivrigt engagerad i.
…och vad är det bästa?
– Jag får göra det jag brinner för, det här är mitt stora intresse och är ett fantastiskt roligt och varierande arbete. Jag träffar många olika människor och jag kan lära mig nya grejer. Det kan komma in nya personer med jättebra idéer i verksamheten och man blir aldrig fullärd.
– Jag tycker också att det är roligt att mat engagerar så många. Många tycker att det är roligt med mat och alla måste ju äta varför man har ett eget förhållningssätt till mat. Det finns alltid diskussion och åsikter, och de som undrar hur det är att vara kock eller de som är nyfikna på mat i allmänhet. Lasarettsköket har ett gott rykte vilket känns roligt, och det finns ofta nyfikenhet på och funderingar kring vår mat, och de som vill veta hur den smakar.
Vad är du mest stolt över?
– Jag är stolt över produkten vi levererar. Det är en riktigt bra produkt och vi har duktiga medarbetare som gör det möjligt.
Med vilka tre ord skulle du beskriva ditt jobb?
– Varierande, otroligt roligt, krävande.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Om jag tar en måndag som exempel börjar jag halv sju. I köket finns en mall för uppgifter som man kan se idag vad de gör imorgon, mallen görs dagen innan. På morgonen kollar jag att all personal är på plats eller fixar vikarier. Personal kan också behöva byta uppgifter beroende på kunskaper. Jag hjälper till och stöttar ny personal eller de som inte har kunskap i frågor och kockarna brukar också hjälpa varandra. Jag arbetsleder, och talar om vad som ska göras under dagen. Det ingår också skrivbordsjobb, jag går igenom beställningar i 3-4 timmar och planerar inför morgondagen. Jag är också i köket och stöttar och hoppar in och hjälper till när det behövs. Det kan röra sig om frågor om hur mycket kött man ska ha eller vilket kött som ska vara till en sjömansbiff, en diskmaskin som stannat eller att man inte vet var saker är placerade. Det kommer också in beställningar som jag tar emot och mitt mål under dagen är förstås hela tiden att det ska bli ett bra resultat. 23 stycken medarbetare jobbar varje dag och 9-10 lagar mat och resten jobbar i matsal, disk, salladsberedning, fördigställer ordrar och så vidare. Att laga mat till så många kräver kunskap, och jag vill att alla ska få vara med och rotera runt på uppgifter.
Hur bör man vara för att ha ditt arbete?
– Man behöver vara stresstålig, tålmodig, rak, och engagerad. Det är viktigt att se helheten och inte bara det som händer just nu och man måste kunna ta personer på olika sätt eftersom vi alla är olika. Förstås är det också viktigt med likabehandling och att man är rättvis. Jag vill att alla ska få vara med och rotera runt på uppgifter, och då måste jag ha koll på vad som hänt tidigare och vem som haft vilken uppgift. Det är viktigt att kunna koordinera.
Vem skulle du rekommendera ditt jobb?
– Någon som har engagemang och vill bli kock. Det kan vara bra att börja med att säsongsjobba och prova olika arbetsplatser, att få lära sig nytt och också få variation av olika erfarenheter. Man ska brinna för mat och tycka att det är det roligaste man vet. Man måste verkligen vilja.
Vad tycker du om dina kollegor?
– De är fantastiska. De ger något tillbaka hela tiden, och utan dem är man ingenting. Det är vi tillsammans som gör jobbet och alla är lika viktiga. Jag tycker att det är en bra stämning.
Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?
– Mycket goda, det är en bransch som alltid söker folk. Om du är engagerad och duktig har du jobb. Att få uppdrag via rekommendation är vanligt, och framför allt finns jobb inom privat sektor där det finns mycket jobbmöjligheter i storstäder, på skidorter, semesterställen och så vidare.
Hur är det att jobba på Motala kommun?
– Jättebra. Jag trivs med hela kostenheten och har en bra arbetsgivare. Jag har gott stöd från vår enhetschef för lasarettsköket. Det händer mycket saker här i sjöstaden, man gör i ordning centrum, tar bort genomfartsleder i city, får fler företag. Vi har fått fram en kostpolicy i Motala kommun som jag är stolt över, och jag kan också känna mig stolt över att vara från Motala och jobba på Motala kommun. Jag ser ambitionen och visionen hos politikerna och kommunledningen och det finns ett bra sätt att förankra saker i kommunen. Våra kärnvärden öppen, stolt och nyskapande ses på flera håll och beskriver vad vi vill med våra olika verksamheter. Jag är också stolt över vår marknadsföring för Motala, att vi syns mer än vi gjort tidigare och jag blir glad av att till exempel se reklam på TV om sjönära lägen i Motala.
Namn: Robert Ringman
Yrke: Köksansvarig på lasarettsköket Västgyllen
Ålder: 44
Bor: Nedre Holm, Motala
Intressen: Golf, motorsport
Berätta något om dig som ingen annan vet: Är tokig i elprylar och skulle inte vilja leva utan TV
Utbildning: Livsmedelsteknisk utbildning
Arbetat här sen: 2010
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Stolt
”Jag är jättestolt över våra produkter, det vi levererar är jättebra. Det är råvara lagad med omsorg och glädje där vi försökt ta tillvara på råvaran. Så mycket som går görs från grunden och målet är att det ska bli ett bra resultat så att kunden ska tycka om produkten. Stig, 89, ska äta idag och ska se fram emot pannbiffen med lök.
Jag är stolt över kollegorna och att vi gör en bra produkt tillsammans. Kundens uppskattning är min drivkraft. När man vet att man lagt ner mycket arbete så växter man ju och all feedback är bra, allt kanske inte uppskattas och det är också viktigt att få veta för att kunna utvecklas.”
Öppen
”Jag står för det vi gör och vem som helst kan höra av sig och fråga om råd eller vad vi köper. Jag delar med mig av det jag kan oavsett vem som vill veta till exempel hur man gör lasagne till 1000 personer. Jag tar emot frågor och beställningar och försöker lösa de beställningar jag får in på bästa sätt.”
Nyskapande
”Vi hittar efter hand nya sätt att laga mat. Till exempel gjorde vi citronfromage till 3000 personer istället för att använda inköpt vilket innebär att vi då behöver vi lära personal att tillaga på ett nytt sätt. Det går hela tiden att utveckla och göra bättre och jag utbyter emellanåt idéer med andra duktiga kockar.”