Publicerad: 30 mars, 2017 kl 19:47
Träffa Per Stark, stolt stödpedagog

10 november 2015
Per Stark, stödpedagog, är en av Motala kommuns stolta medarbetare.
– Jag är stolt över att kunna hjälpa eleverna att utvecklas och det är roligt att se när det går bra för dem. Jag är också stolt över att vara en del av stödverksamheten – ett meningsfullt jobb där jag får använda min empati och försöka att med ödmjukhet se till ungdomars behov.
Läs mer om Per och hans vardag som stödpedagog på Mariebergsskolan.
Per, hur skulle du beskriva ditt arbete?
– Som stödpedagog jobbar jag med ungdomar med neuropsykologiska funktionsnedsättningar inom autismspektrat. Jag jobbar med ett flexibelt bemötande utifrån hur de har det från dag till dag. Jag behöver känna av personkemi och det blir aldrig slentrian, utan är alltid en ny spännande dag. Jag är elevens förlängda arm och hjälper eleven.
– I kontakten med eleverna handlar det om att ligga steget före, att planera, strukturera, förenkla och förtydliga för eleverna. Jag sköter också externa kontakter med habilitering, psykologer, kuratorer, och anhöriga. Jag jobbar med måluppfyllelse och betyg. Elever som ofta kommer från en-till-en-undervisning, kommer hit och ges verktyg att använda sig av i livet, och vi speglar normalitet. Det är väl rustade och starka ungdomar som lämnar oss. Vi jobbar uteslutande inkluderande med stödverksamheten och det innebär att alla barn går i vanlig klass, vilket är ovanligt. Inkluderande undervisning är bra eftersom eleverna befinner sig i en normal lärandemiljö, och de kopierar övriga klassens beteende och är en del i det. De får det stöd och den anpassning som de behöver, och vi har sett över tid att det fungerar.
Hur är det att arbeta med ditt arbete?
– Det är intressant, utvecklande och stimulerande. Jag kommer nära eleverna och deras familjer, och har stor möjlighet att påverka och göra skillnad för eleverna. Ibland är det svårt och frustrerande när man kör fast och hamnar i en negativ spiral. När det går bra för eleverna känns det jättebra och de är nästan alltid väldigt tacksamma och ödmjuka för att få stöd och hjälp. Jag älskar att ha många bollar i luften och det har man här, det är jättekul.
– Skolan är en spegel av samhället. Jag tycker det är bra och trevligt att få jobba med hela samhället, och som elev måste man träffa många olika personer eftersom det i högstadiet inte går att välja olika inriktningar. Jag känner att jag utvecklas själv. Det blir högre puls i samhället hela tiden, men man stannar upp när man jobbar med ungdomar i skolan.
… och vad är det bästa?
– Det bästa är mötet med eleverna. Att hjälpa, stärka och utveckla dem. Att få vara en stabil vuxen för många ungdomar som inte har en trygg vuxen i sina liv. Det är jätteviktigt att kunna göra skillnad för ungdomar. I förändringsverksamhet finns många sociala myndigheter, men jag tror det kan handla om en person i ungdomarnas liv, kanske fritidsledaren, verksamhetsledaren eller vem som helst som blir en förebild för den unga. Man får väldigt mycket tillbaka. Eleverna visar värme på olika sätt och visar att jag är viktig för dem. Det går inte jättelätt för alla i livet och jag brinner för att hjälpa till.
Vad är du mest stolt över?
– Att få vara en del av Mariebergsskolans stödverksamhet och få hjälpa eleverna vidare i livet och ge dem det de behöver under sin tid i skolan. Eleverna utvecklas socialt, och vi ger dem verktyg för att klara sig bra vidare i livet.
Med vilka tre ord skulle du beskriva ditt jobb?
– Tufft, utmanande, glädjefullt.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Det går i 180 och är full sula med att följa eleverna. Jag ska vara på flera ställen och man gör ofta ett individuellt schema till varje elev. Jag är med och antecknar, och tar anteckningar från ämneslärare. Förenklar, förtydligar, och sitter kanske enskilt med ungdomar i provsituationer. De får prata in på paddan och jag ställer frågorna. Kanske går jag med dem och äter, eller tar med mat om de inte kan sitta i en bullrig miljö. Jag har ett eget schema jag ska följa; jag åker hem till vissa elever och hjälper dem hemmavid, och jag åker runt på många möten. Jag måste prioritera mellan möten och elever, ”släcka bränder” och göra det som är mest akut. Det kan uppstå oväntade situationer i det sociala samspelet i skolan, vilket gör att jag kanske får ägna tid åt det.
Hur bör man vara för att ha ditt arbete?
– Man måste ha hög stresstålighet. Kunna se människan bakom, och se varför ungdomen har ett visst beteende. En ungdom kanske har varit på fem olika familjehem och bara sett elände, är kanske utåtagerande och faller inte inom normalramarna, och då måste man lägga en hand på axeln och vara förstående och förstå. Man kan inte skälla på en elev, utan måste förstå och inte ta eventuella påhopp personligt. Det behövs empati, att kunna sätta sig in i andra människors situation, och man behöver vara flexibel och lyhörd.
Vem skulle du rekommendera ditt jobb?
– Alla som gillar en fördjupad kontakt med människor, som gillar att utveckla och hjälpa andra. Och den som har en förståelse för att det är svårt. Det som funkar under två veckor, kan eleven sen visa att den tycker är fel – man måste vara flexibel. Jag rekommenderar yrket till många människor, det känns som ett framtidsyrke.
Vad tycker du om dina kollegor?
– Jättebra, fantastiskt – vi trivs så bra. De flesta har varit här länge och vi är en ung yrkesgrupp. Vi har roliga personalfester, det är låg sjukskrivning, och alla gör ett hårt jobb. Det är hög arbetsmoral, vilket märks tydligt. Jag kan misslyckas, och vi vet att man kan göra det, eftersom vi alla känner till vad vi har för jobb. Jag kan prata med kollegor om vad mina elever kräver och vi har en öppen dialog. Vi har hög respekt för varandra, fast vi har jobbat länge ihop och vi tar inte varann för givet. Vi har en hög yrkesrespekt, vi presterar och levererar fortfarande. Yrket kräver tätt samarbete med annan personal och det fungerar väldigt bra.
Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?
– Jättebra – i alla städer runt om i Sverige tror jag att det finns ett stort behov. Antal diagnoser ökar, det synliggörs mer och diagnostiserade får rätt och anpassad hjälp. Inkluderad verksamhet är den enda lösningen och det är så man måste jobba och tänka, man ska inte gruppera och segregera människor. Det är en ledstjärna jag har, att tillhörighet och gemenskap är grunden till allting.
Hur är det att jobba på Motala kommun?
– Jag tycker att det är fantastiskt. Det är jättebra sammanhållning, bra ledning, det är högt i tak, och en fin miljö med Vättern intill skolan. De är ett tufft jobb, men vi är ett väldigt bra gäng. Vi har fått förmånen att få mycket fortbildning inom till exempel bemötande, funktionsnedsättningar och alternativa läromedel, och vi ligger hela tiden i framkant. Motala kommun är en bra och lyhörd arbetsgivare, man är bra på att se sin personal, och om det är någon som inte mår bra. De vårdar den personalen de har. Jag är stolt över att vi jobbar stenhårt och professionellt med en jätteduktig chef.
Namn: Per Stark
Yrke: stödpedagog, Mariebergsskolan
Ålder: 41
Bor: Tegelviken, Motala
Intressen: Golf, cykling, resa, har ett hus i Spanien
Berätta något om dig som ingen annan vet: Skulle vilja starta en skola i Spanien
Utbildning: högskoleutbildning inom specialpedagogik
Arbetat här sen: 1999 då jag var med och startade upp stödverksamheten på Mariebergsskolan
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Öppen
”Jag är öppen som person och ger gärna insyn i vår verksamhet. Jag har många kontakter med ungdomar, föräldrar och andra där jag måste vara lyhörd och flexibel för att det ska fungera. Vi är välutbildade lärare med stor erfarenhet och är det något som inte funkar hittar vi en ny väg. Det går att lotsa fram eleverna med samma nivå på undervisningen och med samma möjligheter, men på olika sätt.”
Stolt
”Jag är stolt över att kunna hjälpa eleverna att utvecklas och det är roligt att se när det går bra för dem. Jag är också stolt över att vara en del av stödverksamheten på Mariebergsskolan. Det är ett meningsfullt jobb där jag får använda min empati och försöka att med ödmjukhet se till ungdomars behov. Det händer att föräldrar ringer upp och ger positiv feedback när vi har hittat fungerande lösningar, och jag är glad att mycket i barnens skolgång blir till det bättre.”
Nyskapande
”Vi behöver hela tiden i vårt vardagliga arbete vara flexibla och hitta nya vägar, det är ett måste och är en stor del i mitt jobb. Jag anpassar mig efter elevernas nya behov, och hittar nya lösningar utifrån hur deras situation förändras. Vi lär oss nytt om bemötande och alternativa läromedel och jag är personligen drivande i marknadsföring av skolan genom till exempel trycksaker, sociala medier och utveckling av IKT. Vi har en klassida på Facebook som jag administrerar och hela skolan har också en sida med många följare där man kan skriva och lägga ut mycket positivt flöde som påverkar oss alla på ett bra sätt.”