Träffa Karin Ceder, stolt hälsosamordnare

Publicerad: 30 mars, 2017 kl 22:41

17 juli 2015 

Karin Ceder, hälsosamordnare, är en av Motala kommuns stolta medarbetare.
– Jag är stolt över våra hälsoombud på Motala kommun. Det är också roligt att fler chefer visar att det är viktigt med hälsa och jag gläds åt hälsoföreläsningarna med framstående talare och att vi har en bra personalklubb som 2013 utsågs till Sveriges bästa.
Läs mer om Karin och hennes vardag som hälsosamordnare på Motala kommun.
Karin, hur skulle du beskriva ditt arbete?

– Jag samordnar arbetet med våra hälsoombud på Motala kommun – det kan röra sig om samordning av deras utbildning och träffar, att ge dem den information de behöver och ge stöttning till dem i deras verksamheter. Hälsoombuden driver på frivilligbasis hälsofrågor på sin arbetsplats på Motala kommun och man anpassar sitt uppdrag efter vad man vill och kan. Jag jobbar också med administration till vår personalklubb. Jag uppmuntrar hälsoombuden att försöka föregå med gott exempel och lyssna och titta i sina verksamheter för att hålla koll på vad som händer med personalens hälsa. Jag hjälper till att underlätta för att de ska kunna driva hälsofrågor, anordna hälsoaktiviteter och sprida information om personalklubben. Hälsoombuden inspirerar varandra och delar med sig av sina erfarenheter på gemensamma träffar. Vår och höst håller vi hälsoinspirationsföreläsningar med framstående föreläsare på teman som till exempel psykisk ohälsa, och föreläsningarna är gratis för våra medarbetare. Jag vill att det ska finnas trivsel på arbetsplatserna och att vår personal ska längta till jobbet. Som personal behöver man ta eget ansvar för att trivas, och arbetsgivaren ska också skapa förutsättningar för trivsel och välmående.

Hur är det att arbeta med ditt arbete?

– Det är utåtriktat, inspirerande och engagerande, och det innebär förändring och mycket utveckling. Jobbet kräver noggrannhet, jag får träffa folk och det ger mig frihet att arbeta på mitt eget sätt.

… och vad är det bästa?

– Det bästa är friheten och att jag får träffa många människor och lyssna till deras berättelser och därigenom ta del av deras liv, vilket också ger perspektiv på hur jag lever.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är stolt över hälsoombudsträffarna och att hälsoombudsrollen har blivit tydligare. Hälsoombuden har också blivit mer stolta och jag vill investera mer tid i dem och ge dem meningsfulla nätverksträffar med användbara saker att ta med sig ut i sina verksamheter. Fler chefer visar också att det är viktigt med hälsa. Jag är stolt över hälsoföreläsningarna med framstående talare och att vi har en bra personalklubb. 2013 utsågs vi till bästa personalklubb i Sverige och 2014 fick vi behålla titeln. Personalklubben har ett brett utbud med mycket aktiviteter, många rabatter, och en aktiv styrelse. Jag är faktiskt stolt över det mesta.

Med vilka tre ord skulle du beskriva ditt jobb?

– Flexibelt, inspirerande, och frihet under ansvar.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Jag har avstämning med kollegor och jobbar mycket utifrån egna deadlines. Jag förbereder för arbetet med hälsoombud och hälsoinspiration, och arbetar med personalklubben Nyckeln som jag bland annat letar nya aktiviteter till. Arbetet varierar mycket och det finns ingen typisk arbetsdag, vilket känns inspirerande.

Hur bör man vara för att ha ditt arbete och vem skulle du rekommendera det till?

– Man behöver vara flexibel, man ska veta vart man ska men kan ta olika vägar dit – det är ett fritt upplägg. Det passar den som tycker om att träffa människor, inte är rädd för förändringar, har ett hälsointresse och någon slags hälsoutbildning. Det är också viktigt att vara kommunikationsorienterad.

Vad tycker du om dina kollegor?

– Jag trivs jättebra. Vi har olika personligheter, olika arbetsuppgifter, och får bra stöd från varandra i jobbet.

Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?

– Det är svårt att få jobb, det finns många olika hälsoutbildningar men inte så många tjänster.

Hur är det att jobba på Motala kommun?

–  Jag trivs bra både på den förvaltning jag jobbar inom och hos Motala kommun. Jag kände mig säker på att jag ville jobba på Motala kommun och det är ett bra jobb. Det är få i Sverige som har liknande tjänster, vilket jag känner mig stolt över. Motala kommun har ett driv, vill nå utveckling och är tillåtande och ger frihet under ansvar. Man känner sig delaktig, och det känns som om man kan få grunden i hälsa uppfyllt här; meningsfullhet, hanterbarhet, och delaktighet. Motala kommun lever upp till det och får människor med sig till att vara med och påverka. När Motalabron kom tror jag att det gjorde människor gladare, det är som en symbol för vår gemensamma drivkraft i Motala. På en konferens för ett tag sen fick vi höra att Motala är fint, vackert, och ett bra semesterställe – sånt får mig att känna mig stolt över Motala. Sen jag började 2008 finns en mer positiv bild av Motala upplever jag. När jag och min dotter tittade på ”LUP the Movie” (en lättsam film om utveckling och tillväxt i Motala kommun) och dottern sa ”vad fiiint!” kunde jag inte annat än hålla med. Det är mycket på gång i kommunen och det känns som att det bubblar!


Namn: Karin Ceder
Yrke: Hälsosamordnare
Ålder: 44
Bor: Vadstena
Intressen: Familj, matlagning, golf
Berätta något om dig som ingen annan vet:  Jag är stolt över vårt svenska lantbruk och då måste vi handla svenskt, jag skulle aldrig få för mig att köpa utländskt kött. Jag har sålt lantbruk på grund av för höga omkostnader. Jag är så pass mycket av en förespråkare för svensk kött att mina barn till och med tagit efter mig och sagt till kunder i matbutiken att de inte ska välja utländsk kött.
Utbildning: Hälsovetare (Hälsopromotion)
Arbetat här sen: 2008


Öppen, stolt och nyskapande

Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?

Öppen
”Jag bjuder gärna in nya personer i mitt arbete och är positiv till att få nya förslag och tillsammans hitta nya lösningar. Jag är öppen för samarbeten över enheter och tycker att det är roligt när man sätter sig ner och hittar på nya idéer och arbetssätt. Jag tar gärna emot förslag på hälsoaktiviteter och tar in föreläsare och möter dem med en öppen inställning.”

Stolt
”Jag representerar gärna Motala kommun och pratar gott om det jag tror på. Jag är stolt över våra hälsoombud, och att vår föreläsning med hälsoinspiration är fullbokad tre veckor innan sista datum. Jag är stolt över de altruistiska frivilligarbetarna i personalklubben som blev Sveriges bästa personalklubb 2013, stolt över att vi har så många hälsoombud och att det finns ett ökande intresse för att vara hälsoombud på Motala kommun.
Jag är också stolt över att få vara en del av Motala kommun, inte bara personalenheten där jag jobbar, utan jag representerar hela Motala kommun som arbetsgivare när jag träffar andra. Jag är stolt över allt positivt arbete som görs i kommunen. Det sprids en känsla av stolthet för Motala och Motala kommun och jag blir inspirerad när jag får höra positiva saker. Det är en positiv atmosfär, inflyttningen ökar, och projekt som cykelprojektet och innovationsprojektet ger positiva effekter som hälsa och delaktighet. Landsbygdsprojektet är jag också stolt över, det är helt enkelt summan av alla bra saker som skapar det positiva surret och jag tror att vi kan bli ännu bättre på att berätta om allt bra som faktiskt görs.”

Nyskapande
”Jag är förändringsbenägen och det är i arbetet med andra det händer saker. Det är inte en grå kommun, utan det händer massor och vi är på gång framåt. Jag är gärna med i förändringsprocesser, arbetet får inte bli på ren rutin och gå i stå, då är det dags att ändra på något. Jag finner också många andra kollegor som vill hitta nya vägar och det är då det blir så bra. Det är viktigt att det inte får bli ”så här har jag alltid gjort”-tänket, jag behöver vara på hugget och leta efter ständiga förbättringar, och förändringar kanske leder till förbättringar tänker jag.”