Publicerad: 30 mars, 2017 kl 19:41
Träffa Josefine Carlsson, stolt danslärare

24 november 2015
Josefine Carlsson, danslärare, är en av Motala kommuns stolta medarbetare.
– Jag är stolt över att Kulturskolan jobbar för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga genom att uppmuntra till skaparglädje och stödja och uppmuntra elevernas tro på den egna förmågan. Jag vill sprida dansglädje och inspirera barn och unga.
Läs mer om Josefine och hennes vardag som danslärare på Kulturskolan.
Josefine, hur skulle du beskriva ditt arbete?
– Att vara danslärare på Kulturskolan innebär att undervisa barn och ungdomar i dans, främst på eftermiddagar och kvällar men även under skoltid. Förutom att undervisa lägger jag mycket tid på planering av lektioner, uppvisningar och gemensamma projekt som till exempel musikaler tillsammans med musik- och teaterlärarna. Jag vill sprida dansglädje och inspirera mina elever. Kulturskolan jobbar för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga genom att uppmuntra till skaparglädje och stödja och uppmuntra elevernas tro på den egna förmågan.
Hur är det att arbeta med ditt arbete?
– Roligt! Ibland kan det vara stressigt och fysiskt jobbigt, men det är underbart att få arbeta med det jag brinner för. Det är flexibelt och jag har möjlighet att styra över mina arbetstider, men det krävs också eget ansvar och förmåga att kunna jobba självständigt. Vi har elever från 4 år upp till gymnasiet vilket gör jobbet mycket varierande och inspirerande när man får träffa så många barn och ungdomar. Jag lär mig nya saker om mig själv och andra och behöver ibland ändra mitt arbets- och förhållningssätt i stunden och kan inte i detalj planera lektionerna utan får anpassa mig efter de grupper jag träffar. Ingen dag är den andra lik och i mötet med olika elevgrupper utvecklas jag som lärare.
…och vad är det bästa?
– Att få träffa så många olika barn och ungdomar och se hur de utvecklas på olika sätt. Vissa blir duktiga dansare medan andra utvecklar sin sociala förmåga genom att dansa i grupp och jag upplever också att dansen kan stärka självförtroende och självkänsla hos barnen och ungdomarna. Att ha sin hobby som yrke känns som en lyx och det är med glädje jag ser mina elever utvecklas – det är en stark drivkraft. Förhoppningsvis smittar min dansglädje av sig på de jag jobbar tillsammans med, både elever och kollegor.
Vad är du mest stolt över?
– Att jag är med och driver en verksamhet på Kulturskolan som lockar många barn och ungdomar och ger dem en meningsfull fritid.
Vilka tre positiva ord beskriver bäst ditt arbete?
– Glädje, kreativitet och gemenskap.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Dagen börjar oftast med planering, kanske möte med någon kollega inför kommande projekt, och sedan är det undervisning under eftermiddagen och kvällen.
Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?
– Driven, självständig och kreativ.
Vem skulle du rekommendera ditt jobb?
– Den som vill ha ett fysiskt och kreativt jobb och som tycker om att arbeta med barn och ungdomar. Man bör också vara samarbetsvillig och tycka om att jobba i projekt och inte vara rädd för nya utmaningar. Jag har dansat sedan jag var liten och haft flera lärare som inspirerat och peppat mig till att fortsätta med dansen. Jag provade på att leda dansgrupper i tonåren och kände att det var något för mig.
Vad tycker du om dina kollegor?
– De är fantastiska! Alla har sin specialistkompetens och tillsammans är vi ett starkt team som har roligt i jobbet.
Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?
– Mycket goda. Flera av oss har fått jobb innan vi ens är klara med danslärarutbildningen.
Hur är det att arbeta på Motala kommun?
– Det är roligt och utvecklande. Motala kommun upplever jag som en kommun där det ständigt händer nya saker och där man vågar satsa på det man tror på. Kommunen visar stolthet över vår stad Motala i bilder och texter om staden och i information om vad som händer här. Bildningsförvaltningen som jag jobbar inom är en stor förvaltning och vi på Kulturskolan är en liten del av den, men jag känner ändå positiva vibbar från politiker kring att det vi gör är viktigt och bör satsas på, och det känns bra att ha en arbetsgivare som arbetar med och för oss anställda. Jag är stolt över Kulturskolan som ska vara en plats där alla ska känner sig välkomna och vi jobbar på att nå ut till så många som möjligt.
Namn: Josefine Carlsson
Yrke: Danslärare
Ålder: 29
Bor: Marieberg, Motala
Intressen: Umgås med vänner och familj och att sjunga
Berätta något om dig som ingen annan vet: Skulle någon gång vilja hoppa fallskärm…
Utbildning: Lärarutbildning med inriktning dans
Arbetat här sen: 2012
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Öppen
”Jag är en glad och positiv person som är öppen för att träffa nya människor och vågar ställas inför nya och svåra utmaningar. Jag behöver vara öppen för idéer från politiker, chefer, kollegor, elever och föräldrar. Motala ska vara en plats man känner sig välkommen till, och där vi som invånare är positiva, lyhörda, och ger varandra respekt.
Jag vill att alla ska känna sig välkomna till Kulturskolan och vill med vårt bemötande välkomna både elever, föräldrar och andra besökande. Vi uppmuntrar gärna till personligt uttryck och vill visa att vi uppskattar varandras olikheter. Vi är en ensembleinriktad skola och satsar alltså på att arbeta i grupper, och att alla elever ska känna sig delaktiga i Kulturskolans verksamhet.”
Stolt
”Jag är stolt över mitt jobb och det jag gör och glad att få ta del i elevernas utveckling, både i dansen och personlighetsmässigt. Jag är stolt över att jobba på en arbetsplats där vi har ett vänskapligt och positivt klimat och dessutom stolt över att jobba i en kommun där det satsas på barn och ungdomar. Att vara stolt över det man gör tror jag smittar av sig på omgivningen och för mig är det en drivkraft att känna att det jag gör är viktigt vilket också gör mig stolt.”
Nyskapande
”Jag tycker att det är viktigt att ha en framåtanda och inte fastna i gamla mönster. Att vara nyskapande handlar för mig om att kunna ta in andras idéer och inte vara rädd för att ändra på sitt arbetssätt. På min arbetsplats kan det handla om att samarbeta över ämnesgränserna och inte bara se till sitt ämne och sina elever utan till verksamheten som helhet.
Vi är en verksamhet som växer och har en vilja att hela tiden förbättras och utvecklas. Vi samarbetar verksamheter emellan på Kulturskolan, och i andra sammanhang som till exempel på Vätternrundan där vi uppträder vid start, depåer och i city. Vi har också hjälp av samarbetspartners som till exempel ett dansnätverk i Östergötland med danslärare och dansare som träffas ett par gånger om året. Vi dansar ihop, utbyter idéer och diskuterar.
Mitt jobb är kreativt och jag försöker därför vara nyskapande i det jag gör genom att ta del av ny musik, ny forskning och andras idéer för att förbättra undervisningen. Som danslärare finns det inget färdigt material utan du måste själv skapa övningar och koreografier vilket ställer stora krav på kreativitet.”