Publicerad: 30 mars, 2017 kl 23:04
Träffa Josefin Karlsson, stolt förskollärare

26 juni 2015
Josefin Karlsson, förskollärare, är en av Motala kommuns stolta medarbetare.
– Det känns stort att jag får vara en del av barnens liv och utveckling, och att föräldrarna lämnar det bästa och viktigaste de har hos oss, säger Josefin.
Läs mer om Josefin och hennes vardag som förskollärare på Trollsländan.
Josefin, hur skulle du beskriva ditt arbete?
– Mitt arbete som förskollärare innebär pedagogiskt arbete, att vara en del av barnens utveckling, och att ge omsorg. Vi jobbar mycket praktiskt med till exempel matte, teknik, språk, lärande, och skapande. Jag hjälper också barnen att fördjupa sina intressen.
Hur är det att arbeta med ditt jobb?
– Det är flexibelt – vi styr till stor del över vår dag, men har vissa fasta punkter med mat och annat, och fyller verksamheten utifrån läroplan och verksamhetsmål. Arbetet bygger mycket på barnens nyfikenhet och på att de är individer med olika intressen. Jag går hit med glädje på morgonen, jag vet inte hur dagen blir alltid men vet att det blir mycket glädje. Det är himla härligt att jobba med barn, de är så nyfikna, ärliga, och säger alltid vad de tänker och tycker.
…och vad tycker du är det bästa?
– Det bästa med mitt jobb är att det är ett fritt och varierat arbete, och jag får följa barnens första fem år vilket är jättehäftigt. Jag får vara med och lägga grunden med barnen inför deras fortsatta liv och se deras utveckling och hur mycket som händer på fem år. Barnen är nyfikna, vill vara med på det mesta, och är verkliga idésprutor. De är som svampar och suger i sig nya kunskaper och det är en väldigt häftig ålder där det händer mycket och jag får se glädjen och stoltheten när de lyckas med saker. Det bästa med mitt jobb är barnens utveckling, och nyfikenheten och glädjen vi hittar tillsammans.
Vad är du mest stolt över?
– Det känns stort att jag får vara en del av barnens liv och utveckling, och att föräldrarna lämnar det bästa och viktigaste de har hos oss. Jag får förtroende och vi pedagoger ger barnen en grund i trygghet, glädje och lärande, som de ska ta med sig i livet. Barnen ges möjlighet att bli sociala, utveckla empati och lära sig nya saker. De är påverkningsbara och det är viktigt att det blir en bra tid. Jag vill att barnen ska känna att jag finns som ett stöd, att de kan lita på mig. De ska känna sig välkomna och sedda, och de ska känna att det är kul att vara på förskolan och att vi pedagoger tycker att det är kul att de är här. Många barn som slutat här kommer gärna förbi och hälsar på eller ger en kram, och Trollsländan blir rekommenderad av föräldrar. Det känns som ett kvitto på att vi gör ett bra jobb.
Med vilka tre ord skulle du beskriva ditt jobb?
– Utvecklande, flexibelt, nyfiket.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Vi öppnar klockan sex och barnen ramlar in allt eftersom. Vi äter frukost klockan åtta, och därefter ägnar vi en stund åt saker som almanackan, väder, och vilken veckodag och månad det är. På förmiddagen har vi vårt huvudsakliga pass då vi jobbar med till exempel språk, teknik, eller skapande. Barnen är uppdelade i mindre grupper efter vad vi ska göra eller vilka intressen de har. Vi äter lunch halv tolv, går ut, äter mellanmål, och framåt eftermiddagen och kvällen går barnen hem – vi stänger klockan sex. Vi jobbar till exempel med språklig medvetenhet, klappar stavelser, rimmar, sätter ihop och tar i sär ord, tittar på långa och korta ord, hittar vår egna namnlapp bland andra namn, eller lär oss att känna igen bokstäver. Inom teknik kan det handla om olika experiment med vatten, ljud, eller att bygga – barnen tycker mycket om konstruktion. Inom skapande har vi till exempel jobbat med återbrukat material där konservburkar blev krukor och påskprydnader med kycklingar i. Vi testar också olika tekniker och nyligen har vi målat med gafflar. På lärplattor gör barnen filmer, tar foton, och vi skapar dokumentation både kring barnens arbete och personalens insats, för att ha att utgå från när vi reflekterar.
Hur bör man vara för att ha ditt arbete, och vem skulle du rekommendera det till?
– Man behöver vara nyfiken och öppen, våga testa och inte vara rädd för att prova nya saker – våga vara öppen för förändringar. Jag skulle rekommendera många! Det behövs olikheter, personer med olika intressen och olika nationaliteter och det är nyttigt med en mix av människor för samhället ser ju ut så. Barnen behöver olika förebilder och det berikar vardagen med personer som är olika.
Vad tycker du om dina kollegor?
– Jag trivs väldigt bra, det är viktigt för man tillbringar så många timmar tillsammans. Det är roligt att det är personer i olika åldrar, och vi umgås också några kollegor utanför arbetet.
Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?
– De är väldigt goda, det är brist på förskollärare.
Hur är det att jobba på Motala kommun?
– Det är bra och det är på gång att bli ännu bättre. Det är öppet och flexibelt, det är lätt att nå de jag söker på kommunen och jag känner mig trygg med min arbetsgivare. Vi har en bra personalklubb och får simhallskort, och det händer mycket för oss anställda. Jag är glad att förskolan numera har egna chefer. Jag tycker att det är roligt att det händer mycket i kommunen på olika håll. Jag är glad att vi vågar vara stolta och visa upp oss och använda våra kärnvärden i praktiken, och det finns en bra stämning där vi vågar stå upp för våra åsikter och komma med nya idéer. Jag känner att jag blir lyssnad på och får vara en viktig del i Motala kommuns verksamhet. Det är roligt att kommunen satsar på förskolan genom personalförtätning, ett mer målinriktat arbete med hjälp av verksamhetsmål, och att vi har studiedagar. Det finns en tydlig vilja att satsa på förskolan och det märks att det får vara viktigt. Förskolan får kosta pengar. Det byggs ny förskola, kommunen har gjort en IKT-satsning på lärplattor både för barnen och pedagoger, och förskolan är inte bara barnvakt, utan det handlar om lärande.
Namn: Josefin Karlsson
Yrke: Förskollärare
Ålder: 40
Bor: Hyddmarken, Motala
Intressen: Resor, naturen, träning, mat
Berätta något om dig som ingen annan vet: Vore härligt att en dag springa ett marathon…
Utbildning: Förskollärarutbildning
Arbetat här sen: 2001 inom Motala kommun, och sen 2004 på Trollsländan
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande, på vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Öppen
”Jag vill vara öppen och välkomnande mot barnen och familjerna, de ska känna sig trygga och känna att det går att vända sig hit och fråga det de vill veta. Jag försöker få alla att känna sig sedda och ta mig tid för var och en. Vi har en mångkulturell förskola och det är viktigt att ha en öppen inställning – det ska inte spela någon roll vem man är eller hur man är – utan alla är lika välkomna. Det är helt okej att vara den man är, vi är olika och olikheter ska uppmuntras.”
Stolt
”Jag är stolt över att få vara en del av barnens första viktiga år, att få vara med i det som barnen lär sig och att få förtroende från föräldrarna. Det känns stort. Det är roligt när det går bra för barnen och de lyckas med olika uppgifter, lär sig skriva sitt namn, kan göra en kullerbytta, eller kommer på att de kan bygga ett jättehögt torn med en teknik som gör att tornet håller.”
Nyskapande
”Vi behöver vara nyskapande hela tiden, hitta nya lösningar, testa nya saker och våga utvecklas. Jag behöver våga ta tag i saker och våga vara med där det händer även i samhället, vilket känns spännande. Vi har till exempel grön flagg-certifikat, en miljöcertifiering. Vi har gjort handlingsplaner för källsortering och odling, planterat morötter och tillagat dem i köket. Vi lär barnen miljömedvetenhet genom att komma ihåg att släcka lampor när de inte används, vi har klädbytardagar, och vi lär barnen att kompostera med hjälp av gröna påsen – vilket också är något som barnen spridit till hemmet om föräldrarna inte använder gröna påsen.”