Publicerad: 30 mars, 2017 kl 19:59
Träffa Jocke Sandqvist, stolt lärare

6 oktober 2015
Jocke Sandqvist, lärare, är en av Motala kommuns stolta medarbetare.
– Jag är stolt över att kunna göra skillnad för barnen, att få dem att trivas i skolan för att också kunna prestera och nå ökad måluppfyllelse. Jag är stolt över att bidra med glädje och tydlighet och att ge mina elever trygghet i stunden. Jag vill se varje unge och bekräfta dem.
Läs mer om Jocke och hans vardag som lärare på Södra skolan.
Jocke, hur skulle du beskriva ditt arbete?
– Jag undervisar i matte, NO och teknik i två stycken fyror och är också mentor. Jag är så kallad förstelärare och jobbar i den rollen inriktat på att öka måluppfyllelsen i matte för år 4-6.
Hur är det att arbeta med ditt arbete?
– Det är glädjefyllt, stimulerande och utvecklande. Att vara lärare är lite som ett slalomåk där man aldrig vet var portarna står. Jag har tidigare erfarenhet, men nya situationer är unika och kräver egna lösningar – det gör att jag aldrig tröttnar.
– Jag gillar att skapa trivsel i klassrummet, att se varje unge, och då är det så mycket lättare att ta hand om det kundskapsmässiga. Prestation bygger på bra relationer. Man blir aldrig fullärd utan lär sig nytt varje dag, till exempel olika pedagogiska sätt. Det finns många olika vägar att ta för att hitta lösningar och jag har hittills upptäckt ett antal och kommer att fortsätta att upptäcka flera genom de möten jag har med eleverna.
… och vad är det bästa?
– Jag älskar verkligen mitt jobb, det är toppen! Det blir inte slentrian. Man vet inte vart dagen tar vägen, utan man får jobba i de stunder som uppkommer.
– Jag vill bygga en relation till eleverna en och en, och lära känna dem som individer. Jag lägger kraft på att ta reda på till exempel vad deras föräldrar och eventuella syskon heter eller vad de intresserar sig för både på fritiden och i skolan. Det är skitroligt att lära känna nya personer och familjer och det bygger också upp förtroende och skapar förutsättningar för lärande. Jag bryr mig om mina elever och vill verkligen lära känna dem och sen har också märkt att det ger så mycket för lärandet.
Vad är du mest stolt över?
– Jag är mest stolt över att kunna göra skillnad för barnen, att få dem att trivas i skolan för att också kunna prestera och nå ökad måluppfyllelse. Jag är stolt över att bidra med glädje och tydlighet och att ge mina elever trygghet i stunden. Jag vill se varje unge och bekräfta dem.
Med vilka tre ord skulle du beskriva ditt jobb?
– Glädjefyllt, utvecklande, och med stolthet (över yrket och att kunna göra skillnad)
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Det vet man aldrig, jag har en plan för dagen men tjusningen med jobbet – det suveräna – är att man inte vet. Det är omväxlande, och har man till exempel planerat för svårt måste man backa tillbaka.
– Jag har undervisning till halv tre, ibland är det luckor för planeringstid, jag är rastvärd, och lunchpromenaden jag brukar ta på 30 minuter är ren kärlek. Det är bra att få komma ifrån en sväng runt sjön, ta rast, kanske lyssna på musik, och reflektera. Ofta går jag själv men ibland hänger någon med, och jag känner att jag piggnar till både inför fortsättningen av jobbdagen och till kvällen.
Hur bör man vara för att ha ditt arbete och vem skulle du rekommendera det till?
– Man behöver tycka om barn och att jobba med människor, vara flexibel, samarbetsvillig, och stresstålig till viss del. Det kan vara stressigt att ha många uppgifter åt gången, och att inte vara klar när man går hem utan behöva ställa ärenden i kö.
– Jag skulle rekommendera mitt jobb till någon som gillar full rulle, det är kul och finns mycket att göra vilket gör att det känns som att dagarna går fort. Det kan också passa den som gillar att utveckla och förbättra saker.
Vad tycker du om dina kollegor?
– Skitbra. Toppen. All vill hjälpa varandra, det är prestigelöst och vi hjälps åt att hitta bättre och bättre lösningar vartefter. Alla sätter eleven i fokus och har som mål att vi ska göra det så bra som möjligt för dem. Vi diskuterar bemötande och pedagogik bland kollegor för att fokusera på trygghet och trivsel innan prestationsmomenten kommer.
Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?
– De är väldigt goda, det verkar vara stor brist på lärare. Det finns inte så många utbildade lärare, många har gått i pension och det är svårt att hitta behöriga lärare generellt.
Hur är det att jobba på Motala kommun?
– Jag har en bra chefsrelation, jag ser min chef som representant för min arbetsgivare. Det är suveränt, vi har bra kommunikation som ger förståelse, och jag är också glad att jag har fått en karriärmöjlighet genom att vara förstelärare. Det jag är mest nöjd med är mitt läraryrke och att jag trivs bra på Södra skolan.
Namn: Jocke Sandqvist
Yrke: lärare
Ålder: 40
Bor: Charlottenborg, Motala
Intressen: Familjen, fiske, innebandy
Berätta något om dig som ingen annan vet: Jag har en kanonkula från 1500-talet som ligger hemma i bokhyllan som jag kanske skulle ha undersökt närmre. Jag hittade den när jag var ute och plockade svamp och är nyfiken på om den har varit med i skarpt läge och hur den hamnade i svampskogen.
Utbildning: Lärarutbildning med inriktning matte och NO, år 1-7
Arbetat här sen: 2001 på Södra skolan år 4-6
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Öppen
”Det är viktigt att ha en bra kommunikation med både elever och föräldrar, det bygger en bra relation och gör det lättare att hantera eventuella problem som uppstår. Så hellre ett samtal eller mail för mycket än för lite. Föräldrarna är alltid välkomna till skolan. Vi har också en speciell vecka där vi bjuder in dem särskilt för att träffa oss lärare under ett pass eller vara med på en heldag.
Jag är också öppen för nya arbetssätt, och vill gärna diskutera pedagogik och värdegrund för att få igång utvecklingen. Inom årskurs 4-6 diskuterar vi lärare gemensamt till exempel hur vi bemöter elever och vad vi vill ha för klimat i skolan och hur vi tar oss dit. Vi utbyter tankar och delar med oss av tips till varandra.”
Stolt
”Jag är stolt över att som lärare kunna göra skillnad. Det är fränt att vara lärare – det är ett viktigt jobb som påverkar ungdomars mående i minst tre års tid. Gamla elever som nu har barn kan komma och berätta hur trivsamt och bra det var att gå i skolan vilket såklart är glädjande. Jag vill ge ungarna av min värme och ge dem trygghet, glädje och möjlighet att trivas.”
Nyskapande
”Jag diskuterar gärna hur man ska vara som ledare. Jag har också gjort en egen ledarskapsmodell som bygger på glädje och engagemang, och intresse för individen. Det är också viktigt att försöka att göra sitt ämne så verklighetsförankrat och intressant som möjligt. Det ska finnas trygghet i klassrummet och som lärare ska man vara tydlig så att elever inte behöver fundera på vad som gäller.
Centralt är beröm och bekräftelse genom att man visar att man ser eleverna, känner dem personligen, men också att utifrån vad de har gjort sätta rimliga mål. Det kan innebära att ge en personlig kommentar i arbetsböcker, eller under enskilt arbete gå runt och kolla vad de gör, och om de får en instruktion sen ge återkoppling på att det funkade bra. Läxan ges inte bara ut och samlas in utan återkopplas genom en genomgång, eller om de gör ett arbete följer man upp det.”