Publicerad: 30 mars, 2017 kl 19:26
Träffa Emma Seidegren, stolt planarkitekt
22 december 2015
Emma Seidegren, Planarkitekt, är en av Motala kommuns stolta medarbetare.
– Jag är stolt över att få vara med och utveckla den fysiska miljön i Motala. Jag driver fram detaljplaner och är delaktig i projekt för att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen, vilket är väldigt utvecklande.
Läs mer om Emma och hennes vardag som planarkitekt på Motala kommun.
Emma, hur skulle du beskriva ditt arbete?
– Det är ett kreativt arbete som aldrig blir särskilt långtråkigt, trots att tidplanerna för framtagande av en detaljplan kan sträcka sig över flera år. Vi arbetar med en blandning av projekt, såväl bostäder som industrier och alla planer har sina särskilda knäckfrågor som kräver en lösning. Som person måste man därför vara väldigt lösningsorienterad.
Hur är det att arbeta med ditt arbete?
– Jag älskar mitt arbete! Jag får en bra blandning av kreativt och tekniskt. Jag får vara med i diskussionerna om hur vi ska utveckla Motala i stort och smått. Det är också ett socialt arbete där jag får träffa mycket människor med spännande kompetenser som kan tas tillvara på i planarbetena. Det är väldigt flexibelt och jag får själv bestämma mycket över mitt arbete och hur jag ska lägga upp det. Jag är en väldigt strukturerad person så för mig passar det utmärkt!
…och vad är det bästa?
– Helt klart att få vara med och utveckla Motala. Att stolt få berätta vilka projekt vi har på gång nu och känna att man faktiskt bidrar till något konkret, att staden byggs och utvecklas!
Vad är du mest stolt över?
– Bara att vara med i projektet stolt medarbetare gör mig stolt! Det är ett utmärkt forum att få visa upp vad en planarkitekt arbetar med. Förhoppningsvis kanske vi kan bidra till att skapa en nyfikenhet för yrket och en medvetenhet om vad det faktiskt finns för olika yrken man kan arbeta med inom samhällsplanering. Det finns ett stort underskott av planarkitekter och vi måste se till att fler utbildar sig inom området så att vi kan bygga framtidens städer!
Med vilka tre ord skulle du beskriva ditt jobb?
– Kreativt, utmanande och lösningsorienterat
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– En typisk arbetsdag som planarkitekt på Motala kommun finns nog inte. Ingen dag är den andra lik och man vet aldrig vad för spännande projekt man kan bli inkastad i eller vilka frågor som man måste svara på och utreda. Men om man bryter ner och summerar arbetsuppgifterna så är det att utreda frågor samt beställa och analysera utredningar. Att rita plankarta och ta fram illustrationer och modeller är också en stor del av vardagen. Utöver arbetet med att ta fram detaljplaner så arbetar vi även med andra projekt så som översiktsplanering, projekt för att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen och andra planer för den fysiska miljön.
Hur bör man vara för att ha ditt arbete och vem skulle du rekommendera det till?
– För att arbeta som planarkitekt bör man vara en utredande person som inte ger sig när lösningen känns långt borta och som inte ger upp. Det krävs att man fungerar bra som projektledare och att man kan se till helheten i sina avvägningar. Man behöver vara strukturerad och klara av att hålla många bollar i luften samtidigt. Yrket kräver att man både är kreativ men också teknisk då man arbetar med avancerade ritningsprogram.
Vad tycker du om dina kollegor?
– På samhällsbyggnadsenheten har vi en bra blandning på oss anställda. Fördelning mellan ålder, kön, etnicitet och vår utbildningsbakgrund gör att vi får igång bra dialoger med många olika infallsvinklar. Sedan jag började arbeta på Motala kommun har vi fått in flera nyexaminerade. Det är förstås en stor utmaning för oss, samtidigt som pressen att få fram och driva igenom detaljplaner ökar.
Hur ser du på jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning?
– Det kan vara svårt att komma in som nyexaminerad, eftersom de flesta ställer krav på flerårig erfarenhet vid rekrytering. Samtidigt finns ett stort underskott och kommuner runt om i landet har utmaningar med rekrytering och framförallt att behålla kompetensen då flera söker sig till större kommuner, länsstyrelser eller till konsultfirmor.
Hur är det att jobba på Motala kommun?
– Anställningen som planarkitekt i Motala kommun är min första som planarkitekt. Att arbeta i en lite mindre kommun innebär att man får vara med i hela arbetsprocessen, från idé till genomförande. Något som inte är lika vanligt i en större kommun. Detta, tillsammans med att man kommer närmre sina kollegor och andra nyckelpersoner inom samhällsplanering och politik, är för mig mycket tilltalande.
Namn: Emma Seidegren
Yrke: Planarkitekt
Ålder: 25
Bor: Motala
Intressen: Arkitektur, natur och familjen
Berätta något om dig som ingen annan vet: Jag är stenhård med nyårslöftena! Jag har nog aldrig svikit mina löften. Exempelvis förra året då löftet var att skapa fotoalbum med alla fotografier från senaste 10 åren. I år kommer jag nog satsa på gå på minst 10 kulturevenemang eller att ta jägarexamen. Vi får se vid tolvslaget.
Utbildning: Högskoleutbildning inom samhällsbyggnad och arkitektur
Arbetat här sen: 2014
Öppen, stolt och nyskapande
Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?
Öppen
”Jag får träffa både många medarbetare på Motala kommun och externa kontakter i arbetet med mina detaljplaner och projekt. Som planarkitekt är man länken som kopplar ihop olika intressen. När vi ständigt arbetar med intresseavvägningar är det viktigt att vara öppen för nya infallsvinklar och synpunkter. Vi samrådar alltid med allmänheten i planprocessen och försöker hitta nya former för att vara så tillgängliga som möjligt. Bland annat har vi under året satsat mer på att bjuda in till öppet hus i samrådsskedet, för att fler ska ha möjlighet att komma i kontakt med oss.”
Stolt
”Jag är stolt över att få vara med och utveckla Motala. Att exempelvis få fram nya bostäder är ett tidskrävande och långt arbete. Men fantastiskt konkret när vi väl kan åka ut till ett område och se när det byggs. Från idé till genomförande. Det gör mig oerhört stolt att veta att det är vi som i planprocessen har säkerställt att marken är byggbar och projektet genomförbart, allt för att invånarna ska få ett så bra liv som möjligt!”
Nyskapande
”I mitt arbete är ingen dag den andra lik och vi måste hela tiden arbeta med nya frågor och nya lösningar. För mig handlar nyskapandet om att effektivisera och hitta bättre lösningar på hur vi driver våra arbeten. Exempelvis arbetar jag just nu med en policy om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Denna kommer kunna hjälpa oss som arbetar i samhällsbyggnadsprocessen att analysera trafikbuller vid nybyggnation och förtydligar de krav vi har från riksdagen gentemot våra exploatörer, konsulter och politiker.”