Tips till föräldrar med tonåringar

Publicerad: 30 oktober, 2018 kl 15:45

tonårspojke

När det är skollov ser många elever fram emot ledigt, föräldrafritt och fest. Här kommer tips till dig som är förälder om hur du kan prata om alkohol med ditt barn.

Organisationen IQ, som Motala kommun samverkar med, har genomfört en undersökning bland 512 ungdomar mellan 14 och 17 år. Bland dem svarar drygt nio av tio att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.

Samtidigt visar en undersökning bland föräldrar att bara cirka fyra av tio är oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester.

– Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Föräldrafritt – Tre tips till dig som förälder

  1. Ring och stäm av läget
    Hör av dig till din tonåring under kvällen. Tala gärna om i förväg att du kommer att ringa, så att din tonåring vet varför.
  2. Ta hjälp av andra vuxna
    Berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer att vara ensam hemma och be dem gå förbi och titta till ungdomarna under kvällen.
  3. Plocka bort alkoholen
    Om du vet med dig att din tonåring ska vara själv hemma kan det vara bra att se till att det inte finns någon alkohol hemma.

Du hittar fler råd och tips i Tonårsparlören.