Tio tips för bättre mottagandet av nyanlända elever

Publicerad: 4 december, 2018 kl 15:14

två kvinnor står bredvid varandra

Carina Lund och Sanna Asknert har tagit fram en tipslista för pedagoger som arbetar med nyanlända elever.

Resursteam IN har som uppdrag att stötta när skolor tar emot nyanlända elever. Nu har Carina Lund och Sanna Asknert tagit fram en enkel tipslista: ”Gott mottagande av nyanlända elever”.

– Anledningen till att vi tog fram de tio tipsen är att vi märker att skolorna behöver mer stöd när de ska möta de nyanlända eleverna. De behöver praktiska tips på vad man behöver tänka på och göra när man möter nyanlända elever, säger Carina Lund.

Teamet vill också uppmärksamma rektorer och lärare på alla olika aspekter man behöver ha med i sitt planeringsarbete, ansvarsfördelning och resursfördelning för att bygga vidare på arbetet med att skapa en skola för alla.

– Vi strävar efter och jobbar för att våra nyanlända elever i Motala kommun ska få ett så likvärdigt mottagande som möjligt. Vi hoppas att tipslistan kan vara ett stöd både för rektorer och för pedagoger på skolorna, säger Sanna Asknert.

Sprider tips och idéer

Teamet arbetar mycket aktivt med att sprida information, tips och idéer. De har exempelvis det egna nätverket, IN.

– I nätverket träffar vi representanter från kommunens samtliga grundskolor. Vi har också en Facebooksida och vi är även ute på skolorna, utbildar personal och föreläser, säger Carina Lund.

– Det är också en medvetenhet som vi vill sprida till politiker och tjänstemän. Vi har också tänkt ta med tipsen till rektorsgruppen och verksamhetscheferna, tillägger Sanna Asknert.