Stort steg närmare Lalandias etablering

Publicerad: 10 december, 2018 kl 16:30

kommunfullmäktige

Nu har Motala kommun fattat de avgörande besluten för Lalandias etablering i Motala. Ett enigt fullmäktige beslutade på måndagen om fem nya detaljplaner för Varamonområdet.

För nästan exakt två år sedan, den 14 december 2016, bjöd Motala kommun och Tillväxt Motala in till den historiska presskonferensen på restaurang Sjövik i Motala. Där presenterades det som väntas bli en av de största internationella investeringarna i besöksnäringen någonsin i Sverige, en avsiktsförklaring med danska Lalandia om en etablering i Motala.

Beslut i fullmäktige

Därefter satte Motala kommun igång det stora planarbetet med att förbereda för etableringen. Detaljplanerna presenterades första gången i april i år och efter samråd, granskning och synpunkter från berörda har handlingarna omarbetats och justerats ytterligare. På måndagen var det dags för beslut i fullmäktige.

– Kommunen har drivit ett intensivt arbete för att bana väg för den här etableringen. Jag är stolt och glad över att vi är i mål med det arbetet. Dagens beslut i fullmäktige känns minst sagt lika historiskt som den där dagen för två år sedan, säger Kåre Friberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Detaljplanerna bygger på en lång rad utredningar av allt från trafik till strandskydd, och de har justerats efter synpunkter från närboende och andra. Dialogen med invånarna har varit viktig genom hela den här processen och den kommer vi givetvis att fortsätta med,  säger Elias Georges, (S), oppositionsråd.

Köpeavtal nästa steg

Beslutet innebär att Lalandias planer på en etablering med vattenland, sport- och aktivitetscenter och 550 semesterbostäder nu är ett stort steg närmare att bli verklighet. Nästa steg är att kommunen skriver ett köpeavtal om marken med Lalandia och därefter startar själva genomförandet.

– Vi är mycket nöjda med det beslut fullmäktige har fattat i dag. Det innebär att vi kan sätta extra fart på vårt arbete. Vår ambition är att skapa en anläggning som, tillsammans med den nya kommunala simhallen och kombinerat med attraktiva semesterbostäder, ska bli den ledande aktivitets- och semesteranläggningen i Sverige. Vi ska arbeta hårt för att den ambitionen ska bli verklighet, säger Jan Harrit, vd för Lalandia.