Stort intresse för arkitekttävling om Stora torget

Publicerad: 27 juni, 2018 kl 10:46

En kvinna framför en informationsaffisch som handlar om Stora torget.

Projektledare Alexandra Åberg tycker det är roligt att intresset är så stort för Motalas nya torg. Fotograf: Jessica Henulin

Nu är första steget i arkitekttävlingen som avgör hur Stora torget ska se ut avklarat. Flera lag med arkitekter har anmält sitt intresse för att delta och de ska nu bedömas efter olika kriterier.

Stora torget i Motala ska få en helt ny utformning. Grunden för hur det ska se ut lades i den medborgardialog som genomfördes under 2016. Då fick alla Motalabor möjlighet att lämna in sina idéer och önskemål om hur Stora torget ska se ut. 358 vykort med förslag kom in.

Många anmält intresse

Motalabornas synpunkter ska tas tillvara i den arkitekttävling som pågår under 2018. Den första fasen är nu avklarad och flera arkitektkontor har lämnat in ansökningar om att få delta.

– Det är jätteroligt att så många har anmält intresse. Det är alltifrån företag som är stora på riksnivå, till lokala förmågor, säger Alexandra Åberg, landskapsarkitekt och projektledare för nya Stora torget.

Hon ska nu tillsammans med kollegor gå igenom alla ansökningar, och bedöma dem utifrån ett antal olika kriterier. Det ska bedömas om företagen har de formella kvalifikationerna som krävs. Man tittar också på vad de har gjort tidigare och om det blev bra. I ett sista steg tas referenser på de återstående kandidaterna.

– Vi ska koka ner det till fyra team som sedan får vara med och tävla. De får ett tävlingsprogram som är baserat bland annat på synpunkterna som kom fram i medborgardialogen. Det sätter ramarna för vad vi vill ha på torget, men hur de sedan utformar det är upp till varje tävlande, säger Alexandra Åberg.

Vatten och växtlighet

Det handlar dels om tekniska detaljer, som att ytan ska kunna hantera en viss mängd regnvatten, till att det ska finnas sittplatser och blomplanteringar. Vatten och växtlighet är viktiga beståndsdelar att få in på Motalas nya torg.

– Det är också viktigt att torget blir tillgängligt för alla, oavsett om man sitter i rullstol eller går med rollator, eller kanske med höga klackar, säger Alexandra Åberg.

I september beräknas det vara klart vilka fyra arkitektteam som tävlar, och de får hösten på sig att ta fram sina förslag. Under vintern ska de bedömas av en jury, och samtidigt ställs de också ut för allmänheten. I mars 2019 beräknas det vinnande förslaget att presenteras. Ombyggnationen av torget beräknas kunna påbörjas år 2020.