Stora torget i framtiden – utställning till 20 mars

Publicerad: 1 februari, 2019 kl 16:56

tre kvinnor samtalar

Anita Karlström och Mariann Karlström ser fram emot en ny utformning av Stora torget. Projektledare Alexandra Åberg får ta del av deras synpunkter.

Hur ska Stora torget se ut i framtiden?
En utställning med förslag från fyra arkitektteam pågår i Folkets hus till och med den 20 mars. Välkommen förbi och titta på de kreativa förslagen om hur torget ska bli ”stans trevligaste mötesplats”.

man och kvinna klipper band
Kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg och Anna Forsberg, processledare på Sveriges Arkitekter, inviger utställningen om Stora torget. Till höger projektledare Alexandra Åberg.

Det pågående arbetet med att förändra Stora torget fortsätter. Den 1 februari invigdes en utställning med pompa och ståt i Folkets hus. Bandklippning, bubbel och snittar, blåsorkester och mingel ramade in invigningen.

Utställningen pågår fram till och med den 20 mars. Här visar fyra välrenommerade arkitektteam från Sveriges Arkitekter upp sina kreativa förslag.

Under invigningen fanns bland andra Motalaborna Anita Karlström och Mariann Karlström på plats. De diskuterade gångfartsgator, grönska och vattenspeglar med Motala kommuns projektledare Alexandra Åberg.

– Det behövs göras något åt torget, absolut. Grönska och vatten i upp- och nerkant skulle vara fint, säger Anita Karlström.

Fyra olika förslag

Arkitekttävlingen som pågick under hösten 2018 gav fyra arkitektteam möjligheten att ta fram varsitt förslag på en ny gestaltning av Stora torget. Förslagen bygger på ett antal kriterier, framtagna i en dialog mellan Motala kommun och medborgare.

– Det känns fantastiskt roligt att vi är igång med en ny utformning av torget, en av våra viktigaste mötesplatser i Motala. Extra roligt känns det att allmänheten varit en stor del till grunden för dessa förslag och att vi genomför det i samarbete med Sveriges Arkitekter, säger kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg.

– Vi är glada över att medverka i en tävling med så uttalat hög ambitionsnivå, där invånarna har haft stort inflytande. I Motala sker en omställning från industri- till upplevelsestad och där har de offentliga rummen en central betydelse, säger landskapsarkitekt LAR/MSA Anna Forsberg, processledare på Sveriges Arkitekter.

Planerad byggstart år 2020

Efter utställningen kommer en jury bestående av förtroendevalda, sakkunniga och tjänstemän att utse en slutlig vinnare. Vinnaren presenteras vid en prisutdelning i april. Byggstarten är planerad till år 2020.

– Det känns så roligt att vi kommit så här långt och att vi under februari och mars får möjligheten att gå igenom alla inlämnade förslag noggrant, för att sedan utse en värdig vinnare, säger Alexandra Åberg.

Här kan du läsa mer om förstudie Stora torget