Skulptur till glädje för boende på Flintvägen

Publicerad: 10 september, 2019 kl 14:20

tre kvinnor står på gräsmatta runt staty i trä

Kulturchef Hannah Gruffman, skulptör Tjåsa Gusfors och kultur- och fritidsutskottets ordförande Karin Wester (C) samtalar om "Mor". Fotograf: Sussie Slotter

En omfamnande skulptur har flyttat in på Motala kommuns gruppboende på Flintvägen.
Det är Tjåsa Gusfors som skulpterat fram ”Mor” ur ett stort stycke alm:
– Jag har lagt min energi på att göra något kärleksfullt.

Allt urval av offentlig konst i kommunala byggnader sker i samverkan med verksamheten. Vid urvalet utgår Motala kommun från varje plats förutsättningar när det gäller önskemål, verksamhet, boende, placering och omgivande miljöer.

– Gruppboendet har kommit in med önskemål om att få ett motorsågsverk och vi har arbetat med den utgångspunkten, säger kulturchef Hannah Gruffman.

Skulpterad i trä

Resultatet i trädgården på Flintvägens gruppboende är en skulptur av konstnär Tjåsa Gusfors. Hon har under många år arbetat med ishotellet i Jukkasjärvi, men även med sand och trä. Skulpturen ”Mor” doftar gott av almträ, linolja och bivax.

– De boende önskade sig något snäll och jag ville samtidigt göra något interaktivt. Nu finns möjligheten att sätta sig ner och bli nästan som omfamnad, säger Tjåsa Gusfors.

Enligt kommunens Riktlinjer för konst och konstnärlig gestaltning ska en procent av kostnaden i offentliga byggprojekt gå till konstnärlig gestaltning.

– Jag är så glad att enprocentregeln nu är beslutad här i Motala. Vårt förhållningssätt till konstverk är avgörande och det är viktigt med olika uttrycksformer för att vi ska må bra, säger kultur- och fritidsutskottets ordförande Karin Wester (C).

Konstens kraft

De första som tittade på skulpturen när den kom på plats reagerade instinktivt. Någon tog ”Mor” i handen, någon annan satte sig direkt i hennes knä.

– Vi ska inte underskatta konstens kraft. Konst kan vara känslomässigt och direkt. Jag placerade henne här och hon bara bor här, passar in här, säger Tjåsa Gusfors om konstverket.

– Jag tycker att skulpturen är underbar, så fina drag och träets ådring kommer fram och förstärker mjukheten, säger Hannah Gruffman.