Publicerad: 23 mars, 2023 kl 15:59
Skolelever om klimatsmarta lösningar och miljövänlig lunch

Åttondeklasseleverna Alvin Kennberg, Adrian Anttar och Otto Oberpichler gör tummen upp till Earth Hour och morgondagens klimatsmarta lunch. Foto: Monica Blomkvist Kemi
En maträtt med klimatcertifierade fiskköttbullar med fisk från landbaserad fiskuppfödning.
– Jag har ju inte smakat det än, men det låter gott, säger Alvin Kennberg, elev i årskurs åtta, om morgondagens klimatsmarta meny.
Kommunens samtliga måltidsenheter serverar i morgon en klimatsmart meny för att uppmärksamma Earth Hour.
– Vår leverantör av fisken har ett koncept då de föder upp fisk i behållare på en gård ute på landsbygden. När fisken är uppfödd på land kan vi äta fisk utan att påverka miljön negativt, berättar Robert Ringman, enhetschef inom måltidsverksamheten.
För tre killar, som är elever i årskurs åtta på Mariebergsskolan i Motala, innebär Earth Hour minnen från när det en lördagskväll skulle vara släckt.
– När jag var mindre så brukade vi hemma släcka alla lampor, lite mer än en timma, och sätta oss framför brasan. Och så förklarade mina föräldrar varför vi gjorde så, att det var för miljöns skull, berättar Otto Oberpichler.
Vända världsmiljön till det bättre
I dag ser han det miljövänliga som en självklarhet. Han tycker inte lärarna har pratat så mycket om just Earth Hour men bland vänner pratas det ibland om hur viktigt det är att spara el, att vi måste vända hela världsmiljön till det bättre.
– Vi måste verkligen tänka på vår miljö, men inte på samma nivå som Greta Thunberg. Jag kan också tycka att vi ska ha kvar kärnkraften för vi behöver den. Och den är mycket säkrare nu än förut, fortsätter Otto Oberpichler och får medhåll av sina båda klasskamrater.
Klimatsmarta tonåringar
Hur är en fjortonåring klimatsmart år 2023?
– Jag gör inget dåligt för miljön i alla fall, men gör det som är bra, som de flesta andra gör. Jag vet ju vad som är bra och dåligt. Jag sparar på grejer, slänger inte så mycket mat. Jag tycker att industrin borde göra fler elbilar, säger Adrian Anttar.
– Nej, inte nu när elen är så dyr. Det blir svårt. Det är klimatsmart att cykla och gå till jobb och skola, menar Otto Oberpichler.
Vad tycker ni om morgondagens klimatsmarta lunch?
– Fiskbullar blir gott men jag gillar köttbullar mer. Men har ju inte smakat än. De kanske är goda, säger Alvin Kennberg.
– Jag hoppas det är gott och att inte så många slänger maten. De borde tänka på att smaka lite först, innan de tar för mycket, säger Adrian Anttar.
Fredagens meny
Fiskköttbullar, potatismos, gräddsås, gröna ärtor, lingonsylt
Vegetariskt alternativ
Vegobollar, potatismos, gräddsås, gröna ärtor, lingonsylt