Så undviker du trängsel

Publicerad: 13 juli, 2020 kl 11:44

Just nu är vi inne i den period där många har semester och vill utnyttja sin lediga tid på bästa sätt. Samtidigt pågår en pandemi i världen och många är oroliga för trängsel. Här får du några tips på hur du kan undvika trängsel på semestern och på så sätt minska smittspridningen av covid-19.

Hur ska jag undvika trängsel när jag ska resa?

Planera ditt besök innan du ger dig iväg och välj gärna att besöka en plats som inte brukar vara så välbesökt.

Du som behöver resa kollektivt bör i första hand välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats bör om möjligt undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Vad kan jag göra om jag upplever trängsel på stranden eller där jag ska ha picknick?

Välj en annan strand eller ett annat område att vara på. Bestäm dig redan innan du ger dig ut för att besöka en plats som inte brukar vara så välbesökt. Få kommuner erbjuder samma möjligheter till bad som Motala. Med 150 sjöar och över fem mil kust är det lätt att hitta både små och stora badplatser. Kommunen ansvarar för tio offentliga friluftsbad. kommunkartan kan du se var badplatserna ligger.

Här kan du läsa ytterligare rekommendationer för badplatser

Vad ska jag göra om jag upplever trängsel på restauranger och barer?

Välj ett annat ställe eller en annan tid när det är färre gäster. Du kan även kontakta ägaren eller en ansvarig.

Den 1 juli 2020 trädde en tillfällig lag i kraft. Den innebär att kommunerna ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer. De får även befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe. Lagen gäller till den 31 december 2020.

Har du besökt en servering där du upplevt att det förekommit trängsel och att föreskrifterna inte följs? Kontakta oss på miljö- och hälsoskyddsenheten på telefon: 0141-22 54 30 eller e-post miljo@motala.se.

Läs mer om kommunens tillsynsansvar

Vad ska jag göra om jag upplever trängsel i affärer?

Välj ett annat ställe eller en annan tid att när det är färre kunder/gäster. Eller kontakta ägaren eller en ansvarig.