Robotkatterna gör succé på äldreboendet

Publicerad: 23 december, 2019 kl 13:16

Helga Lundehede, med Tarzan i knät, och Anna-Greta Axén är väldigt förtjusta i boendets robotkatt.

Månadens goda exempel från november

– Alla älskar Tarzan. Han sov hos mig i sängen i natt, säger Helga Lundehede. Hon är hyresgäst på äldreboendet Strandvägen i Motala och sedan robotkatten Tarzan flyttade in i höstas ägnar hon varje dag en stund för lugn och avkoppling med Tarzan.

På äldreboendet Strandvägen finns en strävan att utöka verktygslådan för hyresgäster med demenssjukdom. Syftet är att minska motorisk oro och ångest.

– Vårt ställningstagande är att ständigt testa nya produkter. Vi har även ett spännande samarbete med Linköpings universitet kring just robotkatterna. Att några äldreboenden i landet börjat testa robotkatter är än så länge ett oprövat område, varför doktoranden Sofia Thunberg nu följer oss med intervjuer och observationer, berättar Anna-Karin Duwa, enhetschef på äldreboendet.

Gåva från Lions

Anna-Karin och äldreboendets medarbetare upplevde robotkatterna första gången på en mässa och hörde sedan sig för hos organisationen Lions, om de kunde tänka sig att sponsra två katter till äldreboendets hyresgäster.

– Vi har en ansträngd ekonomi och robotkatter är inget som ingår i ett äldreboendes grundverksamhet. Vi är tacksamma över att Lions ville stötta oss i detta, berättar Anna-Karin vidare.

Katternas närvaro har blivit en succé på äldreboendet. Personalen märker att katterna lättar upp samtal, väcker gamla minnen samt skänker lugn och ro.

Helga Lundehede och Anna-Greta Axén myser med robotkatten Tarzan och skämtar om att de aldrig har sett den springa, utan ”det är en mystisk katt som är lugn och alltid ligger stilla.” De är dock fullt medvetna om att det inte är en riktigt katt, säger de, men att den ändå är jättemysig. Greta kliar Tarzan bakom öronen och då jamar den för att sen börja spinna högt. Tarzan lägger ena tassen på Gretas hand och jamar igen.

Oviss följeforskning

Äldreboendet har av universitetet fått frågan om de vill fortsätta vara delaktiga i den nästan sex år långa studien, som även är omfattande och internationell. Socialförvaltningens ledning ska ta ställning till ett svar i början på nästa år.

– Jag hoppas verkligen att vi får fortsätta den här resan. Vi tror på det här och ser dagligen hur bra våra hyresgäster mår av katternas närvaro, säger Anna-Karin Duwa.


Månadens goda exempel är till för att sprida idéer som har bidragit med smarta lösningar inom Motala kommuns verksamhet. Det kan till exempel handla om effektivare arbetssätt, nya samarbeten och utvecklade tjänster med stöd av ny teknik. Dela med dig av genomförda idéer! De kan komma till användning och inspirera fler.