Publicerad: 26 februari, 2021 kl 14:25
Positiva effekter av gemensamt kundcenter

Gunnar Kraft och Jenni Lundqvist är två av medarbetarna i kundcenter.
Första året med tekniska serviceförvaltningens gemensamma kundcenter har summerats.
Sammanslagningen ger positiva effekter för såväl medarbetare som invånare. Det nya telefonsystemet är en del av den förbättrade servicen.
Den 1 januari 2020 blev två befintliga kundtjänster en gemensam inom tekniska serviceförvaltningen. I och med sammanslagningen fick drift och anläggning, vatten och avfall, fastighet, måltid och städ en kundtjänst.
Förutom Motala kommuns interna och externa kunder servar kundcenter även medborgare i Vadstena kommun. Det beror på att vatten- och avfallsverksamheten är ett samarbete mellan Motala och Vadstena.
Ett år efter sammanslagningen har en utvärdering genomförts. Den visar på flera vinster med satsningen.
För att öka tillgängligheten och snabbheten används ett webbaserat telefonisystem. En av fördelarna med systemet är att den som ringer inte behöver vänta i telefonkö, utan väljer en tid att bli uppringd.
Telefon och mejl
Verksamheten tar emot mellan 900 och 1 300 telefonsamtal varje månad. Ungefär lika många väljer att kommunicera digitalt. Drygt 1 100 mejl i månaden hanteras. Frågor om allt från öppettider till fakturor, kompostjord, hastighetsbegränsningar och råttor i avloppet besvaras.
Utvärderingen visar att verksamheten når målet när det gäller svarstider. Oftast svarar kundcenters medarbetare inom en, två minuter. Har något akut inträffat, som en vattenläcka, kan svarstiderna vara längre en kort period.
Målet att kunden ska ha en väg in till tekniska serviceförvaltningen är uppnått. Nu går arbetet med vidare, bland annat med fortsatt fokus på digitala kontaktvägar enligt kommunbeslutet ”digitalt först”.
