Populärt att nyttja kommunens friskvårdsbidrag

Publicerad: 26 januari, 2018 kl 11:36

Friskvårdsbidraget, som infördes 2017, har nyttjats i hög grad av de anställda i Motala kommun.

– Alla vinner på att vi mår bättre. Vår personal förstås, kommunen som arbetsgivare och även medborgarna som möts av glada och pigga personer när man kontaktar oss, säger personalnämndens ordförande Rolf Hansson.

Ett år med friskvårdsbidrag för kommunens anställda har passerat. Personalenheten kan konstatera att det har blivit en succé. Av 4 629 medarbetare i Motala kommun har 69 procent utnyttjat hela eller delar av sitt friskvårdsbidrag på 1 500 kronor.

Massage populärast

Den populäraste aktiviteten är massage, därefter gym- och styrketräning samt fotvård. Andra populära aktiviteter är yoga, stresshantering och danskurser.

– Givetvis vill vi göra så mycket vi bara kan för att våra medarbetare ska må så gott som möjligt på jobbet. Friskvårdsbidraget är en viktig pusselbit i detta och det är glädjande att så många har börjat nyttja bidraget, säger Katarina Modahl, som är hälsosamordnare.

Gynnat lokala företag

Kommunanställda kan välja på friskvårdsleverantörer som finns anslutna till portalen Actiway. Antalet anslutna leverantörer har ökat stort i Motala det gångna året, och det finns i dag drygt femtio lokala friskvårdsleverantörer.

– Friskvårdsbidraget har verkligen gynnat lokala företag som sysslar med friskvård. I flera fall har de fått nyanställa för att kunna ta emot all friskvårdssugen kommunpersonal, säger Rolf Hansson, ordförande i personalnämnden.

Många hittade kanske sin leverantör på Hälsomässan som hölls i kommunhuset förra våren. Nu är det klart att det blir en repris av den populära tillställningen. Boka redan nu lördagen den 21 april, då lokala friskvårdsaktörer ställer ut och berättar om sin verksamhet. Det kommer även bjudas på föreläsningar på temat livsstil och man kan få cykeln vårservad.