Politisk debatt avslutade valskola för nyanlända

Publicerad: 16 augusti, 2018 kl 15:35

Att man med sin röst kan göra skillnad är en självklarhet för de flesta, men inte för många invandrare. Motala kommuns integrationsledare har under sommaren arrangerat en valskola för andra nyanlända svenskar. Som avslutning hölls en politisk debatt med fokus på integrationsfrågor.

Valskolan, som riktat sig mot nyanlända svenskar, är ett samarbete mellan integrationsledarna, som är anställda av kommunen för att underlätta integration, Studieförbundet Vuxenskolan samt biblioteket. Den har drivits i studiecirkelform under sommaren och under torsdagen var det dags för examen – en politisk debatt där lokala partiföreträdare fick lyfta fram sina hjärtefrågor och svara på frågor som specifikt berör integration och nyanländas situation.

Viktigt att rösta

– Vi vill uppmana nyanlända att gå och rösta eftersom det är viktigt att de är en del av demokratin. Många vet inte ens om att de får rösta, säger Jotiar Murad, en av integrationsledarna.

– Många kommer från länder där de inte har fått rösta, eller om de har fått det så har det bara funnits ett alternativ att rösta på. Det är även vanligt att kvinnor inte får rösta, utan bara män, säger Aidah Namale, även hon integrationsledare.

Barnpassning

Intresset för valskolan har varit stort och att det funnits tillgång till barnpassning vid träffarna har gjort det enklare att nå även kvinnor. Integrationsledarna, som totalt talar sju olika språk, har diskuterat med sina respektive språkgrupper för att alla ska förstå och kunna delta i samtalet. Ämnen som har tagits upp har varit demokrati, det politiska systemet och hur det går till att rösta.

– Som avslutning har vi valt att bjuda in de politiska partierna för att alla ska få en chans att höra vad de står för och ställa frågor, säger Aidah Namale.