Poddstudio invigd på Radiomuseet

Publicerad: 25 augusti, 2017 kl 14:43

nya poddstudion

Kulturstrateg Eva Modén testar studion tillsammans med Helena Törnqvist, tidigare museiintendent. I bakgrunden skymtar Jan Erik Wikström från Mariebergsskolan. Fotograf: Sussie Slotter

Nu kan skolor och privatpersoner boka tid i Motala kommuns nya poddstudio. Studion i Sveriges rundradiomuseum invigdes på fredagen.

Tanken på att bygga en studio i Sveriges rundradiomuseum väcktes för några år sedan. Pengar söktes från bland annat Riksantikvarieämbetet – och nu är studion på plats. Den är i första hand tänkt att användas av Motala kommuns skolor, men även allmänheten kan boka tid i studion.

Helena Törnqvist var tidigare museiintendent i Motala kommun och hon var med i de första diskussionerna om en studio. Vid fredagens invigning berättade hon om resan:

– Det känns bra att skolundervisningen kan bli en del av Motalas unika radiohistoria. En podd är ett alternativ till ordinarie skolrumssituation. Det är ett annat pedagogiskt grepp, säger Helena Törnqvist.

Podd används i undervisningen

Motala kommuns kulturchef Hannah Gruffman håller med:

– Museet är ett givet ställe att ha en poddstudio. Nu gäller det att sprida informationen så att många använder den.

Studion går att använda till olika typer av skolarbeten. En skola som kommer att nyttja möjligheten är Mariebergsskolan. Det berättar studie- och yrkesvägledaren Helena Beckman.

– Jag får massor av idéer. Jag tänker att det går att göra en studie- och yrkespodd. Till exempel för att nå ut med information till föräldrar, säger Helena Beckman.

Radioträffar på museet i september

– Det blir ett verklighetsbaserat sätt att jobba. Det är ett bra sätt att redovisa skolarbeten. Studion är jättefin, säger Anette Tilly från Framtidsfrön.

Framtidsfrön är en ideell förening som arbetar med entreprenörskap i förskola och skola. Föreningen samverkar med Motala kommun kring poddstudion.

I september finns det möjlighet för lärare att delta i en radioträff på museet. Då informerar Framtidsfrön hur skolorna kan använda radio i undervisningen.

Träffarna är den 13 september och 17 september klockan 15.00-17.00.
Du anmäler dig via mejl till Anette Tilly.

Om du vill boka studion som privatperson mejlar du till Motala kommuns museiorganisation.