Publicerad: 9 september, 2020 kl 10:32
Nytt projekt skapar bättre livsmiljö för växter och djur

Nu ska det skapas förbättrade livsmiljöer för växter och djur i Motala. Kommunen har fått statligt bidrag till projektet Restaurering av tätortsnära betesmarker.
Projektet ska gynna ekologiska värden kopplade till betesmark. Dessutom inventeras pollinatörer, som bin, fjärilar och flugor.
Pollinering bidrar till ökad produktion av frön hos drygt 90 procent av jordens vilda växter. Många insekter som pollinerar vilda växter är nu hotade.
Därför satsar regeringen på att förbättra situationen för vilda pollinatörer och pollinering. En del av pengarna fördelas inom så kallade LONA-projekt, den lokala naturvårdssatsningen.
Nu har Motala kommun sökt och beviljats statligt bidrag till de lokala naturvårdsprojekten Blommande träd och buskar för pollinatörer i Motala och Restaurering av tätortsnära betesmarker.
Insekter inventeras
Målet med det fleråriga projektet är alltså att förbättra livsmiljöerna för växter och vilda djur och möjliggöra fortsatt bete. Exempelvis ska igenväxta betesmarker stängslas och röjas.
Dessutom inventeras pollinatörer. Det har redan hittats många olika bin och sällsynta arter som klubbsprötad bastardsvärmare och prickvingad svävfluga.
Genom projektet gynnas både trädbärande betesmarker och kalkkärr.
Bevaras och utvecklas
Inom projektet kommer olika åtgärder att genomföras, till exempel:
- Röjning av igenväxande betesmarker.
- Inventering av pollinatörer.
- Stängsling av gamla igenvuxna betesmarker.
– Genom de olika insatserna bevaras och utvecklas de biologiska värden som är förknippade med pollinering, naturbetesmarker, kalkkärr och äldre tiders kulturlandskap. Vi förbättrar även livsmiljöerna för kalkkärrsgrynsnäckan, en av våra kommunala ansvarsarter, säger kommunekolog Fia Sundin.
De områden som ingår i projektet är Charlottenborg, Hilltorp, Södra Freberga och Sjöbo-Knäppan.
