Publicerad: 21 december, 2022 kl 14:24
Nu tar Motala kommun över hembygdsföreningens samlingar

Museiintendent Camilla Gullin tar symboliskt emot ett av museiföremålen från Motala musei- och hembygdsförening, representerad av P-G Andersson och Gert Holmgren.
Motala kommun och Motala musei- och hembygdsförening har kommit överens om att kommunen tar över föreningens samlingar och Motala industrimuseum. Det rör sig om tusentals föremål, som nu kan bevaras för framtiden på ett professionellt sätt.

Under många år ansvarade Motala musei- och hembygdsförening för driften av och samlingarna i Charlottenborgs slott. För ett antal år sedan tog Motala kommun över själva verksamheten. Föreningen fortsatte att äga föremålen och driva Motala industrimuseum.
Nu överlåter alltså föreningen även museiföremålen och driften av Industrimuseet till kommunen. Bara samlingarna på Charlottenborgs slott består av tusentals saker, allt från konst och apoteksföremål till uppstoppade fåglar och bruksföremål.
– Bland annat ingår Sophia Isbergs fantastiska alster, säger Motala kommuns museiintendent Camilla Gullin.
Bra dialog
Föreningen har en stark övertygelse om att såväl samlingarna som Motala industrimuseum kommer att förvaltas på rätt sätt av Motala kommun.
– Beslutet att lämna över samlingarna har varit en lång process och vi har en mycket bra dialog med kommunen. Den stigande åldern bland våra medlemmar gör att vi inte har kapacitet att fortsätta som tidigare, säger föreningens ordförande P-G Andersson.
– Våra medlemmar har varit med i beslutet, först vid ordinarie årsmöte och sedan vid ett extra insatt möte, säger Gert Holmgren, som är engagerad i föreningen och Motala industrimuseum.
– Idag är Industrimuseet öppet åtta veckor under sommaren. Förhoppningsvis har kommunen möjlighet att utöka öppettiderna, säger han.
– För oss har det varit viktigt att inte sprida samlingarna. Därför känns den här lösningen mycket bra, säger P-G Andersson.
Förvaring och inventering
Camilla Gullin berättar att kommunen ska ta sig an samlingarna i tre steg: förvara föremålen i en anpassad miljö, inventera dem och göra dem tillgängliga för allmänheten.
– I vårt uppdrag ingår det att göra Motalas historia tillgänglig för invånare och besökare. Efter inventeringen hoppas vi kunna göra de museiföremål som inte visas på museerna digitalt tillgängliga. De kan även komma att visas i tillfälliga utställningar, säger Camilla Gullin,
I föreningens samlingar finns även över en miljon bilder. De kommer att vara kvar hos föreningen.
I samband med överlåtelsen av museiföremålen byter föreningen namn till Motala hembygdsförening.
