Nu startar webbsändningar av kommunfullmäktige

Publicerad: 2 april, 2019 kl 11:45

En man som står utomhus.

Kommunfullmäktiges ordförande Nils-Ingvar Graan (Kristdemokraterna). Fotograf: Jessica Henulin

Nu blir det lättare att ta del av den lokala politiken. Kommunfullmäktiges sammanträden kommer att sändas via webb-tv med start den 8 april.

– Det här blir en service till medborgarna som vill följa den lokala debatten, säger Nils-Ingvar Graan, kommunfullmäktiges ordförande.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Politikerna som sitter där fattar beslut om övergripande frågor för Motala kommun, som budget, taxor och mål för kommunens verksamheter. Sammanträdena är öppna för allmänheten, men det är inte alla som har tid och möjlighet att komma dit.

Livesändning

Därför har kommunfullmäktige beslutat att mötena ska filmas och sändas via webb-tv på Motala kommuns hemsida. Det kommer att vara en livesändning, men filmen kommer även att läggas upp  så att den är tillgänglig i efterhand via webb-tv-kanalen.

Sändningarna delas upp så att det blir möjligt att klicka på ett specifikt ärende som man är intresserad av, ifall man inte vill titta på hela sammanträdet.

– Det kan vara svårt för vissa att komma till sammanträdet, men om man kan titta när man vill, och sitta hemma vid datorn och titta på det ärende som man är intresserad av ökar det möjligheten att följa med i politiken, säger Nils-Ingvar Graan.

Ökar intresset för politik

Han tror att webbsändningarna kan öka intresset för politik bland medborgarna i Motala kommun. Det kan också indirekt leda till bättre debatter eftersom ledamöterna i fullmäktige får möjlighet att studera sig själva och hur de agerar i talarstolen.

– Det är också positivt att det blir möjligt att gå in i efterhand och se vad någon har sagt ifall man inte kommer ihåg det, säger Nils-Ingvar Graan.

Här hittar du sändningen

Första sändningen blir den 8 april. Sammanträdet och sändningen startar klockan 13.30 och du hittar den på vår webb-tv-kanal.

Handlingarna hittar du i Sammanträdesportalen.