Nu kan du panta mera på Tuddarps återvinningscentral

Publicerad: 27 november, 2018 kl 10:58

Nu blir det lättare att panta flaskor och burkar på Tuddarp.

Returpack/Pantamera har tagit fram en helt ny typ av pantautomat som ska underlätta för den som vill panta mycket på en gång. På lördag den 1 december invigs den nya storpantarautomaten Pantamera Express på Tuddarps nya återvinningscentral.

Ett bås där man kan gå in och panta.
Pantamera express på Tuddarp. Fotograf: André Olsson

Den nya pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man i förpackningarna direkt ur påsen/säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten, vilket går fort då kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar.

Kladdfritt

Med Pantamera Express pantar du smidigt, snabbt och nästintill kladdfritt, även om du har mycket pant.

– Maskinen är grymt snabb så det här är en jättefin service för våra besökare. Och självklart hoppas vi att så många som möjligt vill skänka panten till välgörenhet., säger Jens Lövgren, miljösamordnare på Motala kommun.

Utbetalningslösningar

Pantaren kan välja mellan att få panten utbetald till sitt PayPal-konto eller via ClearOn betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Dessutom kan man välja att skänka sina pantpengar till Alzheimerfonden, som jobbar för att få ett stopp på demenssjukdomar.

Ett sätt att öka tillgängligheten

Med Pantamera Express ökar möjligheten att återvinna pant på bästa sätt.

– Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Nu har vi hittat ytterligare ett smart sätt att panta på och hoppas att ännu fler kommer panta mera. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera.

Invigning

På lördag den 1 december invigs Pantamera Express på Tuddarps återvinningscentral. Mellan klocka 10 och 14 finns Pantamera på plats och bjuder på enklare fika och pantbagar, samt visar hur automaten fungerar.


Fakta

Pantamera Express är framtagen tillsammans med det amerikanska företaget Envipco. Mer information om Envipco finns på envipco.com.

Med PayPal är det möjligt att få panten överförd till sitt bankkonto eller betala med pengarna direkt från sitt PayPal-konto.  Läs mer på paypal.com

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor kommer in varje år. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna.