Nu är Motala bibliotek invigt

Publicerad: 22 januari, 2020 kl 16:40

liten pojke klipper ett blågult band. Han får hjälp av en kvinna

Edvin Blomberg klippte bandet när Motala huvudbibliotek invigdes. Bibliotekarie Evelina Ottosson assisterar. Fotograf: Sussie Slotter

Fullt hus och prisbelönt talare. När Motala bibliotek invigdes efter sju månaders renovering gjordes det med besked.
– Det här är det största som har hänt inom biblioteksvärlden i Motala på 40 år, säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman.

kvinna talar i mikrofon
Författaren Emelie Schepp.

I somras stängdes huvudbiblioketet i Folkets hus för renovering. Sedan dess har det hänt mycket i lokalerna. I de ljusa och luftiga lokaler finns bland annat en ny, skofri barnavdelning. I direkt anslutning finns barnvagnsparkering, matsäckshörna och skaparverkstad.

På onsdagen var det dags att slå upp portarna för allmänheten. Talarna stod på rad när bibliotekschef Johanna Hagelin välkomnade alla besökare. Hon tackade all personal som den senaste tiden arbetat hårt för att få allt på plats inför nyöppningen. Över tusen kartonger med böcker och annan media har packats upp.

Arena för demokrati

kvinna med glasögon talar i mikrofon
Kultur- och fritidschef Hannah Gruffman.

Kultur- och fritidschef Hannah Gruffman är glad över att få representera ett modernt bibliotek.

– Det här är ett av Sveriges mest progressiva bibliotek – och nu syns det också. Biblioteket är en arena för demokrati. Vi har skapat ett bibliotek dit du kommer och där du vill stanna, säger Hannah Gruffman.

Den prisbelönta deckarförfattaren tillika Motalabon Emelie Schepp kunde i sitt tal blicka tillbaka till när hon var ung och besökte Motala bibliotek. Det nya biblioteket är viktigt för henne ur många aspekter:

– Jag är stolt Motalabo, författare, läsare och låntagare, säger Emelie Schepp.

Viktigt besöksmål

Bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M) och kommundirektör Peter Ingesson såg också såväl bakåt som framåt. De mindes biblioteksbesök i bokbussen i Klockrike och i Södergården.

– Biblioteket är ett av våra viktigaste besöksmål. Det känns bra att vi kommit fram till en fantastiskt lösning. Det här är ett bibliotek för framtiden. Ett stort tack till alla som gjort det möjligt, säger Peter Ingesson.

Mark Henriksson:

– Det känns tillgängligt, inbjudande och trivsamt. Biblioteket har haft en stor roll i mitt liv och kommer fortsättningsvis att ha det. Nu kör vi!

Innan allmänheten kunder göra sig hemmastad i biblioteket klippte snart sexårige Edvin Blomberg det blågula bandet och Kulturskolans John Börén blåste fanfar.

Välkommen till Motala huvudbibliotek!


Texten Resultatmål 11: Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter, mot röd bakgrund, samt en ikon med teatermasker.
Nyheten är kopplad till resultatmål 11 – Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Ett rikt kultur- och fritidsutbud är en viktig aspekt för folkhälsan och bidrar till mer välmående invånare. Vi ska vårda och uppmuntra det viktiga arbete som bedrivs av föreningar runt om i kommunen.