Näringsministern berömmer Motalas Lalandia-satsning

Publicerad: 16 maj, 2018 kl 14:50

fyra personer står och samtalar

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth, närings- och innovationsminister Mikael Damberg, krögaren Stefan Jarl och regionfullmäktiges ordförande Eva Andersson i samtal om Lalandia. Fotograf: Sussie Slotter

Lalandias etablering stod på dagordningen när närings- och innovationsminister (S) Mikael Damberg gästade Motala. Det gjordes också en rundvandring i området.
– Motala är ett gott exempel på en kommun som vågar tro på att det går att ta stora investeringar till Sverige. Ett jättefint betyg för Motala kommun, säger Mikael Damberg.

På onsdagsförmiddagen promenerade närings- och innovationsminister Mikael Damberg genom Varamoområdet tillsammans med bland andra kommunstyrelsens ordförande (S) Camilla Egberth, regionfullmäktiges ordförande (S) Eva Andersson, Tillväxt Motalas styrelseordförande Gunilla Brynell Johansson och vd Joakim Ljungqvist.

Målet för ministerns besök i Motala är att få Lalandias etablering presenterad.

Näringsministern beskriver en uppåtgående kurva för svensk besöksnäring. Sverige har en plats på turistkartan, men den kan stärkas ytterligare.

– Kurvan kommer att ta ett hopp uppåt när den här etableringen är på plats. Den är en jobb- och integrationsmotor. Motala kan vara ett gott exempel på att våga ta hit stora investeringar, säger Mikael Damberg.

Camilla Egberth berömmer Tillväxt Motala, som tog initiativet till den allra första kontakten med Lalandia.

– Det har varit ett proaktivt arbete. Näringslivsbolaget är en förebild när det gäller att arbeta på det sättet. Man kan inte bara sitta och vänta, säger hon.

Verksamhet året runt

Vid Sjövik möter gruppen krögaren Stefan Jarl, som också välkomnar satsningen.

– Det är en jättegrej för Motala, säger han och hoppas att det kan möjliggöra året-runt-öppet för hans verksamhet.

Gunilla Brynell Johansson är inne på samma linje, att området blir mer attraktivt under hela året och inte bara under sommarmånaderna.

– En etablering av Lalandia ger oss goda förutsättningar 365 dagar om året, säger Gunilla Brynell Johansson.

Eva Andersson betonar att den förväntas få genomslag på flera olika plan:

– Förutom kommunalt och regionalt kommer det att ge internationella avtryck. Det är dessutom viktigt att inte glömma bort att det skapar mervärden för de som bor här, säger Eva Andersson.

Satsningen borgar för ett samarbete i regionen, menar hon.

– Länets övriga kommuner och regionens stora aktörer som Astrid Lindgrens Värld, Kolmården och Göta kanal vill vara med på det här.

– Det här ger regionen möjligheten att stärka sitt redan starka varumärke, säger Camilla Egberth.

Det skickar en tydlig signal från Motala till omvärlden, understryker Mikael Damberg:

– Här skapas det jobb!