Move Motala ska sätta hela kommunen i rörelse

Publicerad: 11 april, 2019 kl 08:41

tre personer på cykelstaty

Move Motala ska få hela Motala kommun i rörelse - ung som gammal. Fotograf: Petter Blomberg

Motala kommun och Östergötlands Idrottsförbund gör en gemensam storsatsning. Move Motala är ett initiativ i folkhälsans tecken.
– Move Motala ska göra kommunens invånare friskare och starkare, säger Karin Gren Lindholm, utvecklingsstrateg inom verksamhet Fritid.

logotypeSverige blir ett allt mer stillasittande land och det kryper ner i åldrarna. Det har lett till att Motala kommun och Östergötlands Idrottsförbund nu gör gemensam sak i Move Motala – rörelse för alla – hela livet.

Drivande i satsningen är Karin Gren Lindholm från Motala kommun och Hans Wetterhall, Patrik Johansson, Lotta Haraldsson och Lolita Bladh från Östergötlands Idrottsförbund.

– Vi har vårt främsta fokus på barn och unga, men vi vill givetvis nå alla som bor i kommunen, säger Karin Gren Lindholm.

Gemensam rörelse

– Jag tror att vi kan komma långt genom att skapa medvetenhet och väcka känslan att man är med i något större, gemensamt. Ett plus ett blir tre, fortsätter hon.

Nu jobbar Move Motala intensivt med att etablera sig i kommunen och bland invånarna. Sociala medier används på ett strategiskt sätt för att nå ut med det budskapet om vikten av att röra på sig.

– På våra plattformar vill vi bjuda på tips och idéer, vi vill inspirera till rörelse i vardagen på ett enkelt och lättsamt sätt.

Veckans Move

gruppbild
Karin Gren Lindholm, Patrik Johansson, Lotta Haraldsson, Hans Wetterhall och Lolita Bladh (saknas på bilden) står bakom Move Motala.

I Veckans Move bjuder de på enkla rörelsetips som går att använda på jobbet, i skolan eller på fritiden. Varför inte göra några tåhävningar när du väntar på att jobbkaffet ska bli klart? Eller besök utegymmet i Tegelviken. Ha stå-gå-möten istället för att sitta runt ett mötesbord. Tipsen är många.

Move Motala har tagit fram en rörelseväska som innehåller saker som gynnar rörelse. Utmärkt för till exempel arbetsplatser. De arrangerar också tävlingar där priserna naturligtvis uppmuntrar till rörelse.

Vätternrundan och Idrottens dag är två stora arrangemang där Move Motala kommer att synas. Till hösten siktar också de på att starta ett rörelseråd med engagerade personer från skola, fritid, föreningar, regionen och lokala näringslivet.

– Vi måste hitta samverkansmöjligheter för att få kraft i det vi vill genomföra, att öka rörelsen i Motala kommun, säger Karin Gren Lindholm, som uppmanar:

Håll utkik efter Move Motala och häng på i rörelsen.


Det här jobbar Move Motala för

  • Ett friskare och starkare Motala
  • Fler som prioriterar satsningar kring rörelse
  • Ökade möjligheter till rörelse för alla
  • Ökad samverkan
  • Rörelseråd
  • Ökad kunskap kring rörelseförståelse
  • Move Motala ska vara ett känt varumärke i Motala kommun
  • En samhörighetskänsla – jag är med i något större

Du hittar Move Motala på såväl Facebook som Instagram.

Här kan du läsa mer om Move Motala.