Möt Agneta Birgersson, stolt biståndshandläggare

Publicerad: 27 juni, 2019 kl 07:53

Med rätt stöd och hjälpmedel kan vi alla nå en bättre tillvaro, anser Agneta Birgersson, biståndshandläggare.

Agneta Birgersson arbetar utifrån socialtjänstlagen och försöker utifrån den tillmötesgå människors olika behov av hjälp. Hon är stolt när hon lyckats lösa en näst intill omöjlig situation och därmed förbättrat tillvaron för våra kommuninvånare.

Vad innebär ditt jobb för dig?

– Jag har ett fantastiskt intressant och roligt arbete. Mitt arbete som biståndshandläggare innebär möte med andra människor i varierande åldrar som har olika behov av hjälp. Jag som biståndshandläggare tar emot ansökningar, utreder behov och beviljar insatser.

Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter?

– Ingen dag är den andra lik. Det centrala i mitt arbete är möten med människor som är i behov av stöd och hjälp utifrån socialtjänstlagen. Vi gör ofta hembesök och tillsammans med den som ansökt om bistånd enligt socialtjänstlagen diskuterar vi utformningen samt tider för de insatser denne sökt. Vi gör också besök på sjukhus och kommunens korttidsboenden för att följa upp och utreda de insatser som behövs vid hemgång eller fortsatt boende på särskilt boende.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att jag får möta många olika människor och att jag får möjlighet att hjälpa dem att utifrån beviljade insatser få möjlighet till en skälig levnadsnivå trots de hinder de har i sin vardag.

Hur är det att arbeta med ditt arbete?

– Jag tycker att mitt arbete är omväxlande och intressant i mötet med människor. Med socialtjänstlagen som grund, tillsammans med mina kollegor och chefer arbetar vi på bästa sätt för att stödja och hjälpa de som har behov av vår hjälp.

Vad är du mest stolt över med ditt arbete?

– När man lyckats med att lösa en till synes omöjlig situation till att bli något väldigt lyckat för alla inblandade.

Vilka tre positiva ord beskriver bäst ditt arbete?

– Omväxlande, intressant, lärorikt.

Vad tycker du om dina kollegor?

– Vårt jobb kan emellanåt vara ganska tufft och tungt. Mina kollegor är en engagerad grupp där vi stöttar och hjälper varandra. Bra kollegor är av stor vikt för trivsel på arbetet.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Min arbetsdag består av att ta emot telefonsamtal, utreda och bevilja ansökningar samt dokumentation varvat med hembesök eller besök på olika vårdinrättningar.

Hur bör man vara för att trivas med ditt jobb?

– Du behöver vara intresserad av och tycka om att arbeta med människor. Jag försöker vara ödmjuk och möta varje människa med respekt, det är också viktigt att möta människan där den befinner sig då. Man behöver kunna vara stresstålig, självständig och flexibel och ibland kunna tänka utanför ”boxen”.

Vem skulle du rekommendera ditt jobb?

– Till den som tycker om att möta människor i olika åldrar, olika livsöden och som vill hjälpa till att förändra en annan människas liv till det bättre .

Hur bedömer du jobbmöjligheterna inom ditt arbete efter avslutade studier?

– Mycket goda.

Hur är det att jobba inom din förvaltning på Motala kommun?

– Arbetsgivaren lägger ner mycket kraft på att medarbetarna ska ha så bra arbetsvillkor som möjligt. Som medarbetare på socialkontoret har vi tillgång till både friskvårdsbidrag, friskvårdstimme samt gratis kaffe.


Visste du det här om Agneta Birgersson?

Namn: Agneta Birgersson
Yrke: Socialsekreterare inom stöd vuxna äldre
Ålder: 59 år
Bor: Motala
Intressen: Barnbarn, hem och familj
Utbildning: Social omsorgsutbildning
Arbetat här sedan: September 2017


Öppen, stolt och nyskapande

Motala kommuns kärnvärden är ju öppen, stolt och nyskapande. På vilket sätt är du öppen, stolt och nyskapande?

Öppen
I mötet med personer som ansöker om bistånd enligt socialtjänstlagen, är en ödmjuk öppenhet på vad som är viktigt här och nu för just honom/henne, den självklara utgångspunkten.

Stolt
Jag är stolt över att ha förtroendet från klienter, medarbetare och ledning att utifrån socialtjänstens grunduppdrag hjälpa medborgarna på bästa sätt på vägen mot ett så självständigt liv som möjligt.

Nyskapande
Att för varje person hitta nya vägar för att nå de mål man gemensamt kommit fram till genom planering av insatser.