Publicerad: 10 maj, 2023 kl 15:46
Motalapedagoger del av boken ”Musik för språkets skull”

Fiffi Olsson, Sofie Haraldsson, Maria Hovlund och Helena Hennings har varit en del av projektet ”Små barns skapande”. Det har mynnat ut i en digital bok: ”Musik för språkets skull. Handbok för pedagoger och familjer i förskolan”. Foto: Sara Englund Eckerbom
En digital handbok om musik och språkutveckling är resultatet av ett projekt som förskolan och Kulturskolan medverkat i. ”Jag har fått vara med om barns utveckling genom musiken. Det är så tydligt att deras självkänsla blir stärkt”, säger förskolepedagog Maria Hovlund.
Har du hört talas om El Sistema? Det är en global musikrörelse som ger barn och unga möjlighet att utvecklas genom musik. I Motala har Kulturskolan arbetat enligt metodiken sedan 2014. I förskolorna och på skolorna på Väster och i Charlottenborg är El Sistema obligatoriskt till och med årskurs 2.
Ett led i arbetet med El Sistema blev projektet ”Små barns skapande”. Pengar från Allmänna arvsfonden gjorde det möjligt att påbörja projektet 2019, där Motala varit projektägare. Det handlar om språkutveckling genom musik och har genomförts i ett samarbete mellan Motala, Örebro, Mölndal och Göteborg.
Koppling kulturskola och förskola
– Vi vill vi inspirera till mer sång, musik, rörelse och kreativa uttryck i verksamheter och miljöer där yngre barn finns. Gemensamt för våra fyra kommuner är kopplingen mellan kulturskola och förskola. Vi ser hur vi berikar varandras verksamheter, säger Sara Englund Eckerbom, samordnare för El Sistema i Motala.
Forskning visar att en satsning på musik är en satsning på språk. Den säger också att våra hjärnor är på topp vad gäller språkinlärning när vi är tre år. Hur kan vi använda oss av den insikten? Frågeställningen var utgångspunkten för projektet.
Nu har deltagande pedagoger med inspiration av varandra, men också från andra metoder, format ett undervisningsmaterial. Den kostnadsfria handboken är tänkt att spridas till förskolor och kulturskolor, men också till familjer.
– Vi är väldigt nöjda med materialet som vi hoppas ska upplevas som inbjudande, inspirerande och användbart, säger Sara Englund Eckerbom.
Tydliga effekter av musiken
Maria Hovlund arbetar i förskolan och hon har varit med sedan El Sistema infördes i Motala. Hon ser tydliga effekter av att musiken är en del av undervisningen.
– Många som från början var väldigt försiktiga och blyga gick snart över i att våga göra lite rörelser för att sedan sjunga och vara fullt delaktiga. Språkutvecklingen som sker bidrar också till att barn vågar prata mer, får ökad förståelse och ökat ordförråd, säger hon.
Det är inte bara i själva undervisningen som barnens utveckling märks. Även i sociala situationer är den tydlig, menar Maria Hovlund:
– Vi ser det även utanför förskolans miljö, på utflykter och i andra aktiviteter. Musikundervisningen har blivit en viktig del i vårt värdegrundsarbete. Vi övar oss i samspel, hur vi är bra kompisar, hur vi kan hjälpa varandra.
Stärker barn och vuxna
Tanken med El Sistema är att stärka såväl barn som vuxna. Att samverka med föräldrarna är grunden i El Sistema. I förlängningen kan det leda till ökad måluppfyllelse för alla barn och på sikt skapa en mer jämlik förskola och kulturskola.
– Jag tycker att vi i personalen kommit varandra närmare och även närmare föräldrarna. Det här ger också föräldrarna tillfälle att träffa andra familjer och träna sin svenska, säger Maria Hovlund.
Hon får medhåll av Sara Eckerbom Englund:
– Självklart involverar vi barnens familjer. Sjung av hjärtat, sjung – både för glädjens och språkets skull!