Motalanästet 2018 avgjort

Publicerad: 21 december, 2018 kl 10:33

Två unga kvinnor med stor presentcheck

Linnéa Rapp och Maja Nyman är väldigt glada över förstapriset i Motalanästet 2018. ”Ett till steg för att nå alla våra mål och verkligen jättekul.”

Hög nivå och smarta idéer. 2018 års upplaga av Motalanästet för gymnasieskolornas UF-företag blev väldigt lyckad.
Vinnare blev Linnéa Rapp och Maja Nyman i Not2Perfect UF. Grattis!

 

Det här läsåret har rekordmånga elever startat företag inom ramen för Ung företagsamhet. Sammanlagt 240 elever fördelade på 70 UF-företag är igång.

Ett led i arbetet med UF är att sälja in sin verksamhet eller produkt och Motalanästet är ett sätt att öva. Uttagningarna till finalen av Motalanästet har pågått på Carlsund utbildningscentrum och Platengymnasiet under hösten. Slutligen har åtta företag, fyra från varje skola, nått finalen: La Puck UF, Not2Perfect UF, Card Case UF, Steel Straw Now UF, The Tray UF, Medicare Uf, Ut&Res Uf samt Active UF.

Motalanästet har tagit idén från TV-programmet ”Draknästet”. Där visar entreprenörer upp sig och sin verksamhetsidé för en jury, ”drakarna”.

Jury utser vinnarna

grupp med ungdomar på scen
Alla pristagare i Motalanästet 2018 samlade på scenen. Från vänster: Tredjepris – Ut & Res UF med Gustaf Thor och Ida Laitinen. Andrapris – The Tray UF med Bea Nylander, Vilma Yngve, Line Hageborn och Mathilda Ehn. Vinnare av Motalanästet 2018 – Not2Perfcet UF med Linnéa Rapp och Maja Nyman.

Under finaldagen får eleverna marknadsföra sina företag inför konkurrenter och juryn. ”Drakarna” kommer från lokala näringslivet och ska bedöma företagsidé och presentation.

– Ni har alla gjort väldigt fina företagspresentationer. Bra jobbat, säger Henrik Samuelsson, Platengymnasiet, när det är dags att kora vinnarna.

Han får medhåll av sin kollega på Carlsund Utbildningscentrum, Jimmy Andersson:

– Nivån på årets presentationer är mycket hög. Det är stor spridning på deltagande UF-företagens olika inriktningar, allt från hjärt- och lungräddning till exklusiva brickor och resor.

På tredje plats: Ut&Res UF med Gustaf Thor och Ida Laitinen. De erbjuder resor och samarbetar bland annat med Romme Alpin. De är nöjda med placeringen och med det egna samarbetet.

– Det har fungerat väldigt bra, säger Ida Laitinen, men medger att det finns utmaningar.

– Att hitta kunderna. Men det har också fungerat och det känns bra, säger Gustaf Thor.

På andra plats: The Tray UF med Bea Nylander, Vilma Yngve, Line Hageborn och Mathilda Ehn. De säljer exklusiva träbrickor i olika former.

– Vi tror verkligen på våra produkter. Vi har ett tydligt miljötänk och är stolta över det vi gör, säger Bea Nylander.

Föreläser om psykisk ohälsa

Vinnare av Motalanästet 2018: Not2Perfect UF med Linnéa Rapp och Maja Nyman. De erbjuder föreläsningar om psykisk ohälsa och utgår från sina personliga erfarenheter. Föreläsningarna är efterfrågade och de har bland annat pratat på flera högstadieskolor.

– Att vi vinner Motalanästet är ett steg till mot alla mål vi har, säger Linnéa Rapp.

De siktar på att fortsätta föreläsa även efter studenten.

– Det här är verkligen något vi brinner för så vi vill gärna jobba vidare med våra föreläsningar, säger Maja Nyman.

Närmast väntar UF-mässa i Folkets hus den 31 januari. Där tävlar de medverkande företagen om 13 platser till Motala Expo i mars.