Publicerad: 23 januari, 2023 kl 11:50
Motalaelever på utvecklande studieresa till Frankrike

På väg till Frankrike blev det ett stopp i Bryssel och besök på EU-parlamentet.
Den 15 januari-16 februari pågår valet till gymnasieskolan. Att studera på gymnasiet i Motala är utvecklande på många olika plan. Bland annat finns möjligheter till studieresor. Nyligen var en grupp elever från Platengymnasiet på en givande resa till Frankrike.

Klassen som läser franska för läraren Linda Lindberg går andra året på Platengymnasiet. Några läser samhällsvetenskapsprogrammet, andra naturvetenskapliga programmet.
– Redan i årskurs ett frågade gruppen om vi inte kunde åka på studieresa till Frankrike. Jag fick okej från rektor och använde de kontakter jag har sedan tidigare på en skola utanför Lille, säger Linda Lindberg, som undervisar i franska på Platengymnasiet.
Möjligheten till den här typen av utbyte är goda på gymnasiet i Motala.
– En klass som läser tyska ska göra en liknande resa, säger Linda Lindberg.
Besök på EU-parlamentet
Skolan stod för elevernas flygbiljetter Linköping-Amsterdam. Från Amsterdam tog de tåget till Bryssel. Där fick gruppen lära sig mer om EU-parlamentet. De hann även med att se fontänen Manneken Pis, testa belgisk choklad och nationalrätten moules frites – musslor med pommes frites.
Efter det gick tåget mot franska Lille. På plats i Frankrike bodde eleverna i franska värdfamiljer. Lite nervöst, men väldigt spännande och lärorikt, konstaterar tjejerna.
– Det är en helt annan kultur och en annan syn på familjen. Annorlunda och väldigt häftigt att få uppleva, säger Lourice Yossef.
Motalaeleverna konstaterar att det finns en del skillnader i de olika skolsystemen.
– De har inga skåp i skolan. Istället bär de omkring på alla saker mellan lektionerna, säger Chayah Aslanian.
Inga skoldatorer

Lärarna har inga enskilda arbetsdatorer utan får dela på ett fåtal. Om de vill ha en egen dator får de använda sin privata. Eleverna har heller inga datorer.
– De skriver allt för hand. Och när vi gör en presentation i en Powerpoint gör de ett papperskollage, säger Lea Maurer.
Lektionerna och skoldagarna är långa. Vissa dagar går eleverna i skolan till klockan sex. Trots det är det lika mycket läxor som i svenska skolan. En annan stor skillnad är lärarens roll på vissa lektioner.
– Läraren pratade väldigt mycket och eleverna deltog inte alls, säger Zaina Jarrar.
De franska eleverna får betala för sin skolmat och lunchen imponerade på gästerna från Motala.
– De får både förrätt och efterrätt och har fler rätter att välja på.
Framtida utbyte
Franskan då? Motalaeleverna konstaterar att det gick snabbt att komma in i språket.
– På bara någon dag kändes det att hörförståelsen förbättrades. Men de var ju också snälla mot oss och pratade extra tydligt och långsamt, säger Svea Eklundh.
Nu hoppas Linda Lindberg på ett framtida utbyte med skolan:
– Nu tittar vi på om det kan bli ett EU-utbyte via Erasmus +. Blir det så kan elever som läser franska i framtiden få göra en liknande resa och de kan komma på besök till oss i Motala, säger Linda Lindberg.
Läs mer om olika program
Läs mer om Platengymnasiets olika program:
Läs mer om Carlsund utbildningscentrums olika program:
Program på Carlsund utbildningscentrum
